AkkerbouwAchtergrond

Opslag en dorscapaciteit

De graanoogst brengt ’t zomergevoel naar boven, maar uiteindelijk tellen de euro’s.

De graanoogst gaat gepaard met een vleugje romantiek, zeker als nog gedorst wordt met een oldtimer. De geur van net gedorst stro en het opdwarrelende stof en kaf geven een zomers gevoel, waardoor elke combinechauffeur goed geluimd is. Echter, zomer 2011 maakt opnieuw duidelijk dat capaciteit (lees: grote combines met moderne dorstechnieken) tegenwoordig noodzaak zijn.
Juli was volgens het KNMI qua natheid de zesde natste julimaand sinds 100 jaar. Er vielen grote hoeveelheden neerslag en het bleef dagenlang vochtig. Geen goed dorsweer. Vorig jaar was ook al zo’n kwakkelzomer met weinig mooie dagen. Toen werd er nog gedorst in september. Augustus begon prachtig met twee dagen schitterend weer. Voor Boerderij reden een graanrondje te houden en de kwaliteit en opbrengsten in kaart te brengen. Overal waren combines volop aan het werk. Maar woensdag trok een regengebied Nederland binnen en was het combinen weer afgelopen.
Dus is het dan eindelijk een mooie dag, dan is het grijpen wat je grijpen kan. Niet alleen de capaciteit van de combine is dan van belang, ook de graaninname moet op grote hoeveelheden zijn ingesteld. Hier wil het wel eens stagneren. Graancollecteurs als Agrifirm en CZAV promoten daarom de korte opslag op het eigen bedrijf in de aardappel- of uienbewaring. Voordeel voor de boer is dat hij niet in de file voor de weegbrug bij de graancollecteur komt te staan, maar continu door kan dorsen. Hij kan de mooie dagen optimaal benutten en een kwalitatief goed, droog product afleveren. Voordeel voor de graancollecteur is dat hij zijn graaninname kan spreiden, wat de werkdruk verlicht.
Een nostalgische graanoogst is natuurlijk prachtig, maar uiteindelijk tellen de euro’s. Kwalitatief goed, droog graan brengt meer op dan grauw, vochtig graan met schot, zeker nu de graanprijzen op hoog niveau bivakkeren. Investeren in korte opslag en voldoende dorscapaciteit hoort daar bij.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin