AlgemeenAchtergrond

Opiniepeiling leidt tot opmars Britse pond

Goed nieuws voor exporteurs op Engeland. Het Britse pond is de hele week bezig geweest aan een opmars tegenover de euro.

Het pond steeg bovendien in de laatste vijf maanden nooit zo hard tegenover de Amerikaanse dollar. Een euro is nu 0,88 Britse ponden waard, tegenover 0,90 een week eerder.

De oorzaak ligt mogelijk in politieke opiniepeilingen. Die geven aan dat de Conservatieven stijgen ten opzichte van de Labour Party van premier Gordon Brown. Bedrijven zien in het beleid van de Conservatieven meer heil.

Het pond krijgt daarnaast ook ondersteuning van harde data. Deze week bleek dat het Britse bruto binnenlands product in het vierde kwartaal van 2009 met 0,4 procent is gegroeid; harder dan verwacht.

De afgelopen maanden hebben veel beleggers ingezet op een waardeverliezend pond. Als zij zich nu het tij lijkt te wijzigen snel terugtrekken, kan de munteenheid nog sneller in waarde stijgen.

Voor de euro en rentetarieven is de inflatie van belang. De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt de bodem van de rentemarkt op basis van de inflatie. De ECB vindt dat voor de stabiliteit van de consumentenmarkt een inflatie van maximaal 2 procent acceptabel is.

De inflatie is de afgelopen maand 1,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In februari lagen prijzen nog 0,7 procent hoger.

Omdat het percentage nog altijd onder de 2 procent ligt, heeft de ECB op zichzelf ruimte de basisrente te verhogen van het recordlage niveau van 1 procent.

De werkloosheid ligt in de eurozone echter op het hoogste niveau sinds 1998 en de Europese Centrale Bank is bang dat een hogere rente economische groei beperkt.

Beheer
WP Admin