AlgemeenAchtergrond

Ophef over overstap EU-expert gengewassen

De recente EU-adviezen over genetisch aangepaste gewassen zijn twijfelachtig geworden, nu de hoofdadviseur blijkt aangenomen bij zaadbedrijf Syngenta.

De Belgische wetenschapper Suzy Renckens heeft met haar overstap ook veel vertrouwelijke kennis over concurerrende bedrijven meegenomen. “We willen weten sinds wanneer ze het contract met Syngenta op zak had”, zegt SP-Europarlementslid Kartika Liotard maandag. In de afgelopen twaalf maanden adviseerde haar team nog positief over drie aanvragen van het bedrijf. Het ging steeds om genetisch aangepaste maïsvarianten.

De SP-politica vindt dat zo’n overstap niet hoort. “Dat levert een zeer ongewenste belangenvermenging op. Het is slecht voor de geloofwaardigheid van de industrie als ze ambtenaren en wetenschappers opkopen alsof het om een voetbaltransfer gaat. Daar hoort op z’n minst een flinke wachttijd tussen te zitten.”

Het EU-agentschap EFSA in Parma adviseert de Europese Commissie steeds over de veiligheid van zogeheten gentech gewassen. De aangepaste gewassen stuiten steeds op kritiek van milieuorganisaties, die menen dat de gezondheid en milieu op lange termijn risico lopen.

Liotard wil met collega’s bewerkstelligen dat andere wetenschappers zo’n overstap niet meer kunnen maken.

Beheer
WP Admin