AkkerbouwAchtergrond

Opbrengst valt niet tegen, ondanks natte zomer

De oogstopbrengst valt niet tegen, ondanks de natte zomer, laten akkerbouwers weten. Een ronde langs telers en hun percelen.

Limburgse bietenteler Limpens tevreden over vroege oogst
De gebroeders Limpens uit het Limburgse Nuth kunnen het suikerbietenseizoen alweer afsluiten. Via de vroeglevering is de 3 hectare afgelopen week door loonbedrijf Timmer gerooid en eind van de week afgeleverd. Het is alleen nog wachten op de eindafrekening.

Hub Limpens, die boert met zijn broers Wiel en Piet, verwacht een opbrengst van 75 tot 80 ton per hectare. ”Het suikerpercentage is nog even afwachten, maar volgens onze coöperatie CSV Covas hadden de vorige week geleverde bieten 15,5 procent suiker. Dat verwacht ik van onze bieten ook. Ik ben tevreden over dit seizoen.”

Het rooien ging, ondanks de neerslag, goed. ”Zolang het geen stortbuien zijn, gaat de oogst gewoon door. In de buien van deze week is het nog te doen. De Limpens’ maken al een paar jaar gebruik van de vroeglevering. Ze krijgen een compensatiepremie en dat bevalt prima. ”Natuurlijk nemen de tonnen en suikerpercentages nog toe als je de bieten laat staan. Maar dan krijg je laat in het seizoen misschien te maken met vorst en afdekken van de bieten. Voordeel van vroeg leveren is dat je geen structuurbederf van je land hebt. En met vroeg leveren komt de fabriek goed op gang.”

Landelijk daalt de opbrengstprognose voor suikerbieten, volgens bieteninstituut IRS en verwerker Suiker Unie. De zon scheen de laatste weken te weinig. De prognose geeft nog steeds een recordoogst aan. Omdat Limburg in de afgelopen periode de meeste zonuren kende, bleef de opbrengstprognose hier stabiel op 13,7 ton suiker per hectare. Landelijk wordt gemiddeld 14,4 ton suiker per hectare verwacht; 14 procent hoger dan vorig jaar en bijna 18 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. De prognose is het hoogst voor Flevoland met 16,9 ton suiker.

Goede prijs biologische peen, maar markt is snel verstoord
Otto Boerma is een grote peenteler. Hij teelt maar liefst 82 hectare biologische peen op zijn akkerbouwbedrijf van 230 hectare in Zeewolde in Flevoland. Behalve peen heeft hij haver, rode bieten, aardappelen, uien, erwten, spinazie en koolrabi. De biologische peen van Boerma gaat naar grote afnemers zoals de Duitse supermarkten Aldi en Lidl.

De markt voor de biologische peen lijkt op het eerste gezicht rooskleurig, zeker in vergelijking met gangbare peen. Bij biologische peen variëren de prijzen nu van goed 20 tot 25 cent per kilo, vier tot vijf keer meer dan gangbare peen. Maar dat was een paar weken geleden wel anders, zegt Boerma. Toen kregen biologische telers amper 10 cent per kilo en dat is ver onder hun kostprijs van 15 tot 17 cent.

De prijzen van gangbare peen staan al weken onder druk. Telers krijgen op dit moment 4 tot 5 cent per kilo. De kostprijs ligt, afhankelijk van de opbrengst, rond de 7 cent, zegt Robert Schilder van zaadleverancier Bejo Zaden.

De stabiele ontwikkeling van het areaal biologische peen is een belangrijke reden voor dit prijsverschil, zegt Schilder. Bij biologische peen is geen overproductie. Bij gangbare peen komen er veel tonnen van een hectare, ook in het buitenland, en de vraag is kleiner dan het aanbod.

Vergis je niet, waarschuwt Boerma. ”Er hoeft bij bio-peen maar iets te veel aanbod te zijn of de prijs daalt. Er zijn minder alternatieve afzetkanalen, zoals soeppakketten bij gangbare peen. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is fragiel en kan zo worden verstoord. Het is niet langer de groeimarkt van drie jaar geleden.” Er heerst onzekerheid. Duitse supermarkten willen graag bio-peen, maar onderhandelen ook heel scherp over de prijs, zegt Boerma. Die betalen nu 21 cent per kilo voor bio-peen.

Tussen de buien door consumptie-aardappelen rooien
Tussen de buien door rooit akkerbouwer Dennis Wolsink uit het Achterhoekse Ruurlo wat hij rooien kan. Maandagavond rooide hij consumptie-aardappelen van het ras Hanza. ”Een halve hectare kan ik nu niet rooien, omdat er water tussen de ruggen staat”, zegt de akkerbouwer. Het betreft een flinke strook langs de bosrand. In de diepe sporen staat veel water. ”Dat stuk ligt lager. Zo gaat dat soms als je land huurt.”

Dit bijna 5 hectare grote perceel huurt hij van landgoed De Wiersse. Droogtegevoelig is de grond niet. ”Dit is redelijk hoge zandgrond met een hoog humusgehalte.”

Wolsink is tevreden over de opbrengst. ”Deze aardappelen zijn bestemd voor de koelvers-afdeling van Aviko. De opbrengst is netto 50 tot 60 ton per hectare. Dat is voor dit ras goed, want ze mogen niet te grof zijn. Ik moet ze dus op tijd dood maken.” De helft teelt Wolsink op contract. Vorig jaar viel 12 van de 20 hectare letterlijk in het water door waterschade. Hierdoor moest hij zijn uitgangsmateriaal voor dit jaar aankopen. Omdat hij iets te veel had gekocht, plantte hij meer per hectare. ”Meer dan 3 ton, dat is dik geplant. Daardoor hebben we zo’n goede opbrengst.” De pootgoedoogst, Hanza’s voor eigen gebruik, was zo’n 40 ton per hectare. ”Die heb ik zo’n drie weken geleden, in een paar mooie dagen, binnengehaald.”

Paul Hooijman van DLV Plant ziet dat de pootgoedoogst met horten en stoten binnenkomt. ”En er wordt heel veel grond meegerooid. Daardoor kan de knolbehandeling niet overal doorgaan. Dat is geen groot drama, maar wel erg lastig.” De opbrengst van pootgoed is minder; voor Flevoland en Noord-Holland gemiddeld 15 tot 20 procent en dat lijkt hem representatief. ”Als het blijft regenen, verwacht ik waterproblemen.”

Uien rooien goed gelukt, nu wachten op droog weer om te laden
De 6,2 hectare gele zaaiuien van Adri Romeijn in Ouwerkerk, op Schouwen-Duiveland, zijn onder goede omstandigheden gerooid. ”Ze moeten alleen nog naar binnen”, zegt Romeijn, die ze zelf bewaart. Hiervoor heeft hij een dag of twee, drie drogend weer nodig. Wellicht na het weekeinde. ”Nu zit het even tegen, we kunnen het land zo niet op.”

De oogst noemt hij goed, zowel in opbrengst als kwaliteit. ”Misschien wel te goed. Ik heb 70 tot 75 ton per hectare gerooid. Vorig jaar was dat zo’n 70 ton en deze zijn echt niet minder goed. De kwaliteit hangt echter ook af van het weer bij het inschuren.” Vorig jaar was een goed seizoen voor Romeijn. Het huidige seizoen biedt nog niet veel hoop. ”Er is te veel aanbod. Dat drukt de prijs. Misschien speelt de financiële crisis ook een rol. We hebben buitenlandse vraag nodig, maar dat hebben we niet in de hand.”

Romeijn benadrukt hoe belangrijk het is om nu kwaliteit te bieden, na het slechte seizoeneinde van vorig jaar. ”Veel lucht door de uien blazen in bewaring, dan komt het wel goed.”
Uienspecialist Luc Remijn van DLV Plant verwacht een goede kilo-opbrengst van gemiddeld 70 ton in Flevoland en 10 ton minder in het Zuidwesten. ”Bij een areaaluitbreiding van 5 procent en 5 procent meer opbrengst kom je op 10 procent meer uien”, rekent hij voor.

Opvallend is het te verwachten verschil tussen de netto en bruto uienoogst. ”Zeker waar niet goed wordt gedroogd in bewaring. Dat komt door de bacterie die voorkomt in de buitenste huiden. Sommige partijen liggen lang afgestorven op het land. Met die regen is het ook gevaarlijk om gerooide uien te laten liggen, zeker als er niet goed geklapt is. Te veel drogen is dit seizoen niet aan de orde.”

Zie ook: Momenten stelen om oogst binnen te halen
en Na regen komt rooien, na rooien regen

Beheer
WP Admin