RundveeAchtergrond

Op naar Brussel

De melkprijs is schrikbarend laag hier in het Oosten van Duitsland. We zijn dus weer acties gestart: een trekkerreis naar Brussel.

Inmiddels is het een jaar geleden dat we meededen aan de melkleverstop. Een jaar waarin veel is gebeurd bij ons op het bedrijf. We hebben een nieuwe melkstal gebouwd, een 40 stands carrousel met bijbehorende wachtruimte, tanklokaal, kantine en kantoor. Daarnaast hebben we in dezelfde hal 140 ligboxen gebouwd.

Bouwvakkertje erbij

Ook hebben we tegelijkertijd een prachtig huis gebouwd, zodat we na een jaar uit de caravan konden verhuizen. Maar het belangrijkste en mooiste ‘project’ is onze dochter. Geboren toen we volop aan het bouwen waren, de eerste maanden doorgebracht in de caravan met af en toe een bevroren waterleiding en op het dieptepunt een binnentemperatuur van 14 graden. Ze heeft er gelukkig niks aan over gehouden, want ze lacht de hele dag en slaapt ´s nachts heel tevreden in haar mooie nieuwe kamertje.

Melkprijs daalt naar 20 cent

Tijdens al deze drukte en natuurlijk tegenvallers, want bouwen valt altijd tegen, is de melkprijs na een korte stabiele periode verder gaan zakken, diep zakken. Wij krijgen nu 20 cent voor onze melk. In de duurste periode van het jaar zorgt dit voor grote zorgen. Gelukkig is onze kostprijs vrij laag en kunnen we de lonen blijven uitbetalen. Maar winst is ver te zoeken.

Trekkertocht naar Brussel

Zonder acties van de kant van de melkveehouders zal de melkprijs laag blijven. Want wie heeft er eigenlijk naast de melkveehouder belang bij een hoge melkprijs en zal zich daarvoor inzetten?
Gisteren begon daarom een trekkertocht naar Brussel (video). Hier in onze Kreisstadt Ludwigslust is ´s morgens het startsein gegeven. De opkomst en het enthousiasme waren super. Onderweg zullen vele boeren uit Duitsland en andere landen ons voorbeeld volgen. De deelname zal ongekend worden en de pers zal ervan smullen.

Gezamenlijk staan we sterk om onze eisen onder de aandacht te brengen. We verwachten geen financiële tegemoetkomingen, maar voor de lange termijn een flexibel quotumsysteem, wat ervoor zorgt dat er in heel Europa melkveehouders zullen blijven.

Foto’s: Janneke van de Wal

Beheer
WP Admin