AlgemeenAchtergrond

Ook Nederlandse teler merkt meer van onkruid

Onkruid is niet alleen een enorm probleem voor boeren in ontwikkelingslanden, maar is ook toenemend problematisch voor boeren in rijke landen.

Dat denkt Bert Lotz, groepshoofd van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International. Probleem is dat een werkelijk effectieve, breed inzetbare mechanische bestrijding nog even op zich laat wachten.

Onlangs meldde wereldvoedselorganisatie FAO dat onkruid een onderschat probleem is. De schade voor de voedselvoorziening is volgens door de organisatie geciteerd onderzoek groter dan die toegebracht door pathogenen of insecten. Lotz onderschrijft het toenemende belang van onkruid.

Afgeschreven

Uit ervaring weet de onderzoeker dat in Afrika soms een derde van het areaal halverwege de teelt wordt afgeschreven vanwege onkruid. “Ook in de gangbare landbouw in het Westen zien we het belang van onkruid aan terrein winnen.” Er komen steeds meer onkruidsoorten op de akkers die met de huidige middelen moeilijk zijn te bestrijden.

Zestig jaar na de grootschalige invoer van bestrijdingsmiddelen zijn volgens Lotz de grenzen aan de groei bereikt. “Onkruid vertoont steeds vaker resistentie tegen middelen, precies nu de agrochemische industrie steeds minder werkzame stoffen ontdekt en aan het palet toevoegt.”