AkkerbouwNieuws

Ook boetes voor meelkartel in België

Brussel – De Belgische mededingingsautoriteit heeft vier meelbedrijven een boete opgelegd vanwege kartelvorming. Eerder waren al boetes uitgedeeld door de Franse, Duitse en Nederlandse kartelautoriteiten.

Volgens de Belgische Raad voor Mededinging hebben vijf ondernemingen zich schuldig gemaakt aan concurrentieverstoring bij de verkoop en levering van meel in België, meldt persbureau Belga. Dat zijn Ceres, Dossche en Brabomills in België en het Nederlandse Meneba. De Duitse maalderij Werhahn krijgt geen boete in België omdat dit bedrijf de kartelvorming heeft aangekaart bij de autoriteiten. De boetes variëren van 70.000 tot 100.000 euro.

In België zijn de afspraken gemaakt tussen 2000 en 2006. Er was volgens de Belgische mededingingsautoriteit sprake van structureel en regelmatig overleg tussen concurrenten. “Dergelijke praktijken moeten als zeer ernstige inbreuken op het mededingingsrecht beschouwd worden”, aldus de Raad voor Mededinging.

De concurrentieverstoring kwam in 2008 aan het licht toen de Duitse kartelautoriteit invallen deed bij maalderijen. Dat leidde tot vervolgonderzoeken in Frankrijk, Nederland en België. Omdat al forse boetes zijn uitgedeeld in de andere landen legt de Belgische Raad voor Mededinging mildere straffen op.