AlgemeenNieuws

Ook beperkte vrijhandelsdeal WTO afgeketst

Genève – Onderhandelaars zijn het toch niet eens geworden over een concept-wereldhandelsverdrag dat volgende week zou worden voorgelegd aan handelsministers die samenkomen in Bali.

Dat zei secretaris-generaal Roberto Azevêdo van Wereldhandelsorganisatie WTO na afloop van wederom een uiterst moeizaam onderhandelingsproces. De WTO bevindt zich in een bestaanscrisis.

De deal waarover door ambassadeurs bij de WTO werd onderhandeld, werd wel ‘Doha Light’ genoemd. De zogeheten Doha-onderhandelingen begonnen in 2001 met als doel snel, het liefst binnen vier of vijf jaar, tot een veelomvattend vrijhandelsverdrag te komen. Het voornemen strandde echter zo vaak dat besloten werd enkele onderwerpen eruit te lichten en als deelpakket voor te leggen.

Het belangrijkste onderwerp voor de EU was zonder twijfel ‘trade facilitation’, waar het vereenvoudigen van douaneprocedures mee bedoeld wordt. De deal leek aanstaande maar werd op het allerlaatste moment geblokkeerd door India. Het land kreeg volgens de deal het recht 4 jaar lang voedsel te subsidiëren en voedselvoorraden op te bouwen in de naam van voedselzekerheid. India eiste echter meer.

Azevêdo hoopt nu dat de ministers zelf tot overeenkomst komen. De kans hierop is volgens waarnemers klein. De Braziliaan zei dat zonder een overeenkomst tijdens de conferentie, die van 3 tot 6 december duurt, het voortbestaan van het wereldhandelsoverleg in gevaar is. Het gevolg zou zijn dat landen bilateraal en regionaal deals sluiten, waarbij een wirwar aan afspraken ontstaat in plaats van transparantie.

Beheer
WP Admin