AkkerbouwAchtergrond

Oogst vollegrondsgroente flink gepuzzel

Door de vele regen is de oogst dit seizoen een flinke puzzel, ook voor vollegrondsgroente. Opbrengsten vallen op zware grond tegen en het is maar de vraag of de prijs dit goedmaakt, zo blijkt uit een rondgang door Noord-Holland.

Poolse medewerkers schuifelen door een perceel spitskool van TB & S in Sint Pancras, vlakbij Alkmaar. Het bedrijf is in 2001 uit een fusie ontstaan en gespecialiseerd in de teelt en afzet van spitskool, met een areaal van 100 hectare. ”Het is een moeilijk seizoen met al dat water”, zegt mede-eigenaar Michel Timmerman.

Door meerwassigheid moeten spitskoolpercelen meermalen worden geoogst. ”Soms moeten we zelfs drie keer snijden”, vertelt Timmerman, de teeltman van TB & S. ”Bovendien is de opbrengst met zo’n 30 ton per hectare 10 tot 20 procent minder dan andere jaren. Vorig jaar was al niet goed, maar nog niet zo extreem als dit seizoen. De prijs is redelijk.”

De prijs van broccoli, dat TB & S ook teelt, is volgens Timmerman ronduit slecht. ”Sluitkool gaat nog, gezien de prima opbrengst. Sluitkool heeft meer blad en daardoor een sterker wortelgestel. Perceelsverschillen komen in een jaar als dit ook sterker naar voren.”

Voor een deel van de teelt is Timmerman dit seizoen uitgeweken naar zandgrond. ”Dat zijn ook wel weer extra kosten, maat het was een goede keuze. Anders hadden we niks gehad. We leveren wekelijks volgens een strak schema. Dan moet je flexibel zijn in oplossingen.”

Aangezien het een zandperceel is, kan Sander Eriks een deel van de peen binnenhalen. In het weekeinde viel nog 22 millimeter regen. ”Op deze grond kun je eigenlijk altijd wel rooien. Ik mag niet mopperen, het gaat best goed.”

Eriks rooit in Callantsoog, achter de duinen van de Noordzeekust. De grove C/D-peen komt met 120 ton per hectare mooi schoon uit de grond. De goede opbrengst van 120 ton per hectare komt door het beregenen na het zaaien. Eriks, die het bedrijf in Groenveld samen met zijn vader Dirk runt, teelt 60 hectare peen zelf en 60 hectare op contract.

Deze peen wordt grotendeels verwerkt in de eigen verwerkingshal om vervolgens te worden uitgeleverd aan de snijderij. Slechts 20 procent wordt gebruikt voor de vrije markt. In de verwerkingshal wordt het product gewassen, gesorteerd en vervolgens bewerkt; gesneden, geschild, geschrapt, gekopt en gepunt.

De markt is slecht, zegt Eriks. ”Ik denk dat het nog te warm is. Bij koud weer wordt er meer hutspot gegeten.”

Het is ook nog wat vroeg voor de peenhandel. ”Oktober, november, december zijn de peenmaanden.”

De peen is kort gebleven door het wateroverschot van dit seizoen. Hierdoor verwacht Eriks op de kleigrond minder opbrengst. Ook ziet hij veel alternaria. ”Je ziet het aan de vlekken op het loof. Komt door het vocht. Alternaria leidt tot een lagere opbrengst.”

Tijdens de open dagen van Bejo Zaden stelt Eriks zijn bedrijf open voor bezoek. Op de percelen van Eriks zijn vooral de rassen Bangor, Bergen, Brest en Berlinda te vinden. Vroege rassen en rassen met een hoge opbrengst waarvan het loof lang groen en sterk blijft. Specifieke veredelingswensen heeft hij niet. ”Meer opbrengst mag altijd, natuurlijk. Verder ben ik tevreden.”

Koolteler John de Boer uit ’t Veld is net begonnen met de oogst van witte kool voor afland-levering. De Boer teelt 50 hectare witte kool en verwacht dat zowel kilo-opbrengst als prijs lager is dan normaal. ”De natte zomer leidt tot groeivertraging en opbrengstderving. Ik schat dat deze regio 15 tot 20 procent minder witte kool oogst. Met 80 tot 100 ton halen we iets minder van een hectare dan we gewend zijn. Over de prijsvooruitzichten zijn de meningen verdeeld. In de ons omringende landen hebben kooltelers minder last van wateroverlast, daar zien opbrengsten er goed uit. Wij moeten daarmee concurreren en de prijzen zijn vooralsnog niet geweldig.”

De oogst van bewaarkool is zo’n anderhalve week vertraagd en begint volgende week. ”De kwaliteit van kool is nu goed.” Of de lagere opbrengst wordt gecompenseerd door hogere prijzen, hangt vooral van de export af. Deze is zo vroeg in het seizoen nog moeilijk te voorspellen.

Week lang open dagen voor telers

Belangstellenden kunnen de komende dagen hun licht opsteken bij veredelingsbedrijven in de vollegrondsgroentesector.
Bejo Zaden heeft open dagen van dinsdag 27 september tot en met zaterdag 1 oktober aan de Trambaan 1 in Warmenhuizen. De mogelijkheden voor vermarkten en trends in teelt en marketing worden tijdens deze dagen besproken. In de bezoekerstent is aandacht voor de thema’s smaak, gezondheid en gemak. Op de demovelden is te zien dat Bejo’s biologische assortiment aan populariteit wint.
Rijk Zwaan laat innovatie zien op de vollegrondsdemo van 19 september tot en met 28 oktober op het demoveld in Fijnaart. Het bedrijf introduceert een serie nieuwe spinazierassen met donker en stevig blad en een uitgebreid resistentiepatroon tegen valse meeldauw. Ook zijn er nieuwe ijsslarassen te zien.
Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin slaan de handen ineen voor de open dagen van 27 tot 30 september. Professionals uit de groentesector kunnen kennismaken met het nieuwe programma vollegrondsgroenterassen van deze zaadbedrijven op een groot demonstratieveld bij Dirkshorn. Vooral in witte kool, ui, peen, broccoli, bloemkool, sla, courgette, prei, radijs, sperziebonen en witlof zijn nieuwe rassen te zien.
Syngenta houdt van 27 tot en met 29 september open dagen op het nieuwe demoveld voor vollegrondsgroenten aan de Cornelis Kuinweg 28A in Andijk. Naast de presentatie van de beschikbare toprassen en de belangrijkste noviteiten, kunnen groentetelers ook kennismaken met teeltsystemen gebaseerd op druppelirrigatie, fertigatie en de teelt op water.
Takii Europe laat op de open dagen zien dat het bedrijf de laatste jaren sterk is gegroeid, vooral door overnames en autonome groei. Het bedrijf houdt open dagen in De Kwakel, aan de Hoofdweg 19. Op de proefvelden worden bestaande en nieuwe rassen van vooral ui en kool getoond.

Beheer
WP Admin