AkkerbouwAchtergrond

Onzekere economie drukt graanprijzen naar beneden

De tarwe- en maisprijzen staan flink onder druk. Dat komt vooral door de onzekere economische situatie in de wereld. Bovendien trekken speculanten zich terug uit de dalende graanmarkt.

Vorige week zakte de notering van het novembercontract voor tarwe op de termijnmarkt in Parijs met 8 procent. De week er voor was ook al 8 procent van de notering afgegaan. Maaltarwe noteerde vrijdag aan het eind van de handelsdag nog 195 euro per ton. Twee weken eerder bracht tarwe van de nieuwe oogst ruim 230 euro per ton op.

De maisnotering voor de nieuwe oogst daalde vorige week 3 procent, maar was de week er voor 8 procent naar beneden gegaan. In twee weken is de maisnotering op de termijnmarkt gezakt van 223 naar 201 euro per ton. Maandag zakten de tarwe- en maisprijzen verder in Parijs.

De belangrijkste reden is de onzekere economische situatie. Economen vrezen dat een faillissement van Griekenland het begin is van een nieuwe wereldwijde economische recessie. Dat drukt de behoefte aan agrarische grondstoffen. Bovendien doet China extra inspanningen om de inflatie te beteugelen door minder grondstoffen te gebruiken. Speculanten trekken zich terug uit zo’n onzekere markt, wat de graanprijzen extra drukt.

Daarnaast is het weer in de VS, de EU en de landen rond de Zwarte Zee beduidend verbeterd in juni. Het voorjaar was in de EU te droog. In de VS en de Zwarte Zee regio kon veel zomertarwe en mais niet worden ingezaaid vanwege regen. De laatste weken is het weer omgeslagen voor de telers. Bovendien lijkt de wintertarwe in de VS een hogere opbrengst te geven dan verwacht.
De stemming op de wereldgraanmarkt wordt nog eens extra gedrukt doordat het exportverbod op graan in Rusland vrijdag afloopt. De graanmarkt wacht gespannen af of Rusland maatregelen neemt om te voorkomen dat het land wordt leeggekocht. Graan is in Rusland door het exportverbod goedkoper dan op de wereldmarkt. Als geen maatregelen volgen kan 15 miljoen ton graan op de wereldmarkt komen.

Ook Oekraïne verwacht meer graan te verkopen op de wereldmarkt. De overheid spreekt zelfs van een verdubbeling van 12,2 miljoen ton in dit seizoen naar 20 miljoen tot 25 miljoen ton in het nieuwe seizoen, dat 1 juli start.

Zoals het er nu naar uitziet gaan Rusland en Oekraïne in het nieuwe seizoen samen zo’n 25 miljoen ton graan extra verkopen op de wereldmarkt. Dat is 9 procent van de totale wereldhandel in graan. Dat is meer dan voldoende om de graanprijs op de wereldmarkt flink te drukken.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin