RundveeAchtergrond

Onverwachte spurt bij poeders houdt aan

De uitbetaalprijzen voor de melkveehouderij zullen nog wel ruim een half jaar lang hoog blijven. Deze stelling van Roelof Joosten, lid van de hoofddirectie van FrieslandCampina, durven zuivelhandelaren ook wel te onderschrijven.

Of de zuivelnoteringen ook zo lang op een hoog niveau blijven, vinden ze een moeilijker vraag om te beantwoorden.

Het ‘lezen’ van de zuivelmarkt is en blijft een lastige kwestie. De spurt omhoog van de poederprijzen in de laatste twee weken is zo’n ontwikkeling die door de meeste spelers op de zuivelmarkt niet echt van tevoren was gesignaleerd. Hoe lang de spurt omhoog zal aanhouden, is ook moeilijk te zeggen. De officiële noteringen zullen nog wel twee weken omhoog blijven gaan, want de stemming op de markt is nog steeds positief. De prijzen van mageremelkpoeder zijn het meest gestegen. Het Productschap Zuivel zette deze week zo’n 100 euro per ton bij op de notering. Daarmee zijn de huidige prijzen bijna weer terug op het niveau van week 35. Hoewel erg hoog, is de notering voor mageremelkpoeder nog steeds zo’n 530 euro per ton lager dan het record in de tweede helft van 2007. Vooral naar China wordt veel mageremelkpoeder verkocht.

Ook de boternotering stijgt nog altijd, maar niet door de vraag naar boter. Het is de hoge roommarkt die de boter mee omhoog trekt. Room noteert deze week ruim 5.600 euro per ton, zo’n 1.500 euro hoger  dan boter.

De kaasmarkt beweegt zich de andere kant op. Mogelijk omdat de kaasmarkt verlaat reageert en nu het dipje incasseert waar de poeders eerder last van hadden. Foliekaas noteert op de spotmarkt zo’n €3,70 per kilo. Spotmelk blijft duur.

Prognose: verdere prijsstijgingen voor poeders.

Beheer
WP Admin