VarkensNieuws

‘Ontwikkeling bij Vion is zorgelijk’

Doetinchem – Varkenshouders en handelaren vinden de laatste ontwikkelingen bij Vion ‘zorgelijk’. Dat is de algemene trend die te halen is uit een belronde van Boerderij Vandaag naar aanleiding van het nieuws dat Vion van de divisies Food en Ingredients twee aparte bedrijven maakt.

Dat er wat stond te gebeuren bij Vion was al eerder aangekondigd en ook al een tijdje gaande. Zo is de gehele Britse tak van Vion Food al verkocht. En het concern heeft een reorganisatie van Vion Food in Duitsland aangekondigd.

Cees Oostrom, voorzitter commissie varkenshandel en export van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee: ,,Ik had wel verwacht dat er wat zou gebeuren bij Vion.Het sluiten van een slachterij bijvoorbeeld, maar niet het verkopen van Ingredients. Daaruit blijkt dat ze geld nodig hebben. En ze hebben al 500 miljoen euro moeten afboeken. Het lek is dus nog niet boven water. Ze hebben steun nodig voor Food, die ZLTO overeind zal willen houden. We kunnen Vion Food niet missen.”

Varkenshandelaar Ad van de Tillaart noemt het ‘geen positief verhaal’ en een slechte zaak voor de Nederlandse varkenssector. ,,Vion is een flater geworden van de bovenste plank. Grootte is niet zaligmakend. Rendement wel. Er is nu zeker al 700 miljoen euro van ZLTO naar de knoppen.”

Varkenshouder Gerard Driessen uit Someren is van mening dat Vion weer terug moet naar de basis. ,,Slachten, afsnijden en sterke markten beleveren. ,,De focus moet op ‘lean and mean’ komen te liggen”. Hij maakt zich geen zorgen over de betalingen.

Jos Bessembinder, vleesvarkenshouder uit Wierden maakt zich wel degelijk zorgen. ,,Ik ga contact opnemen met Vion om van elke vracht varkens vooraf 80 procent van het geld binnen te hebben, en dan pas te leveren.”

Dirk Dekker uit Putten noemt het wanbeleid. ,,Het gebeurt telkens weer dat bedrijven kapot groeien. Het neemt niet weg dat het me spijt dat he zo ver heeft moeten komen.”

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin