AlgemeenAchtergrond

Ontvrienden is woord van het jaar

Nederlanders hebben ontvrienden gekozen tot het woord van het jaar.

Dat hebben de organisatoren van de verkiezing, uitgeverij Van Dale en dagblad De Pers, vandaag bekendgemaakt. Ontvrienden betekent virtuele vrienden dumpen door deze te schrappen uit vriendenlijstjes op vriendenwebsites.

Ongeveer 6.500 bezoekers van de website woordvanhet jaar.nl deden tussen 7 en 16 december mee aan de verkiezing. Zij konden kiezen uit de nieuwe woorden Hypotheekleed, zeilmeisje, Mexicaanse griep, griepcommissaris, oeps-gebied, ontvrienden, recessionista, spuugkit, tomtomburger en twitterazzo. Bijna een op de vijf (19 procent) stemde op ontvrienden. Een goede tweede was Mexicaanse griep met 18 procent. Hypotheekleed werd derde met 15 procent.

De leden van het genootschap Onze Taal kozen eerder dit jaar twitteren tot woord van het jaar 2009. Bij twitteren verspreiden gebruikers korte boodschappen via een speciale site.

Onze Taal trok vorig jaar nog samen op met Van Dale en De Pers. Toen kwam het woord swaffelen (het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig mee tegen een object aantikken) als winnaar uit de bus. Het genootschap haakte dit jaar af omdat het vindt dat een internetverkiezing te veel kan worden beïnvloed door pressiegroepen.

Beheer
WP Admin