AlgemeenAchtergrond

Onrust op markt houdt aan, hoge prijzen ook

Onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika lijken een nieuwe bodem te hebben gezet voor de energieprijzen. De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) bleef de afgelopen week bewegen rond ruim 115 dollar (82 euro).

Een hoge olieprijs resulteert in hogere vrachtkosten. Omdat aardolie en gas in met name markten buiten Europa nog wel eens substituten zijn voor energieopwekking, trekt de olieprijs de gasprijs deels mee.

Op dit moment speelt de ramp in Japan voor de gasmarkt een grotere rol. De gasmarkt is normaliter vooral een regionale markt. De toename van LNG, vloeibaar gas, maakt de markt echter meer een wereldmarkt. Door het vloeibaar te maken wordt gas immers makkelijker te transporteren.

Japan geldt als een grote importeur van LNG. De vraag neemt er na een korte vraaguitval juist weer hard toe, aldus energiebureau Endon, en de vrees bestaat nu dat schepen eerder voor goed geld naar Japan gaan dan naar Europa. Dat leidt tot schaarste in Europa.

De prijs voor een kuub GasTerra-gas voor levering in 2012 beweegt nog steeds rond het niveau van 27 cent per kuub, maar lijkt dus ruimte voor een stijging te bieden, al blijft onzekerheid op de markt troef.

De elektriciteitsprijs zou normaal bij wat warmer weer dalen. De Duitse ”bundeskanzler” gooit echter voor drie maanden zeven oude kerncentrales op slot en het is nog onduidelijk hoe de weggevallen opwekkingscapaciteit wordt vervangen. Daardoor blijven prijzen toch relatief hoog.

Op de TTF-spotmarkt ligt de prijs 0,6 cent lager. Het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van elektriciteit, de sparkspread, is na een forse stijging een week eerder gestabiliseerd. De gemiddelde sparkspread ligt rond de 31 euro per MwH.

Beheer
WP Admin