AlgemeenAchtergrond

Onmogelijk, maar toch gelukt!

Aan het begin van deze week leek het mij nog een onmogelijke opdracht: zoek een Amerikaanse aardappelteler, met Ierse roots en interview hem over … Phytophthora. Maar met dank aan de United Potato Growers of America en de United States Potato Board is het dan toch gelukt!!

De over-groot-grootvader van de familie Higgins emigreerde naar Amerika vanwege tegenvallende aardappeloogsten, in Ierland, door ‘late blight’, oftewel Phytophthora. De familie Higgins verbouwt aardappelen in het koude, maar mooie Colorado. Via mail hebben we contact gehad. Als antwoord op opdracht 3 een vertaling van de korte, maar informatieve mail:

‘Higgins Farms’ is een typisch Amerikaans familiebedrijf. Op het bedrijf worden nieuwe aardappelrassen verbouwd. De rassen staan bekend om de rijke smaak en de hoge resistentie tegen ziektes. Op het bedrijf wordt onder andere de HZPC-aardappel uit Nederland geteeld.
De familie is erg huiverig voor aardappelziektes zoals Phytophtora. Daarom verbouwen zij aardappelrassen met een hoge resistentie en bespuiten zij het gewas met bestrijdingsmiddelen. Het spuitschema is afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd van het gewas, het weer en de ziektedruk.

Wat mij vooral aansprak is de resistentie tegen Phytophthora en omdat ik nu toch al helemaal in het googlen van aardappelen zit, besloot ik nog even verder te zoeken. Zo kwam ik terecht bij John S. Niederhauser ook wel bekend als Mr. Potato. Hij wil een aardappel ontwikkelen die geheel resistent is voor Phytophtora, dus wie weet: in de volgendeUitdaging geen vragen meer over Phytophthora?!

Beheer
WP Admin