AlgemeenAchtergrond

Ondergrond waarde euro blijft instabiel

De waarde van de euro is op weekbasis gestegen van 1,37 tot 1,40 dollar. Tegenover het Britse pond en de Russische roebel steeg de waarde minimaal.

Een hoge waarde voor de euro is slecht voor bedrijven die veel verkopen buiten de Eurozone. Tegelijk verzacht een harde euro de grondstofprijsstijgingen. Grondstoffen als graan en aardolie worden meest in dollars verrekend, en worden bij een harde euro dus relatief beter betaalbaar.

De stijging van de eurokoers volgt op opluchting over het succesvol uitgeven van staatsobligaties door Spanje, het vierde grootste lid van de Eurozone. De rentepercentages op de obligaties zijn relatief minder gestegen dan gevreesd, wat een meevaller is voor de Spaanse overheid en economie. Hoe hoger de rente, des te moeilijker wordt het voor de Spaanse overheid geld vrij te maken voor investeringen in economisch herstel. De stijging van de euro is mogelijk toch maar een kort leven beschoren.

Niet alleen blijft de Spaanse werkloosheid hoog (20 procent), maar ook buurland Portugal lijkt steeds verder in de financiële knel te komen. Beide landen willen nog niet aan het hulpinfuus waaraan ook Ierland en Griekenland liggen. Hiermee zou Frankfurt, de zetel van de Europese Centrale Bank (ECB), het recht krijgen l pijnlijke hervormingen te eisen van Spanje en Portugal.

Beoordelingbureau Moody’s heeft de beoordeling voor de kredietwaardigheid van Portugal nu naar beneden bijgesteld, waarop investeerders mogelijk hogere rentes gaan vragen voor het aankopen van staatsobligaties. Het is volgens zakenbank Merrill Lynch eerder een kwestie van weken dan maanden tot Portugal zich toch in Frankfurt zal melden voor herstructurering van de schuldpositie.

Japan is getroffen door een driekoppig monster van aardbeving, tsunami en nucleaire ramp, en mogelijk betekent dit voor het Europese zakenleven dat het langer van een historisch lage rente kan profiteren. De ECB verklaarde eerder sterk te willen optreden tegen inflatie. wat een hogere rente betekent. Door de crisis in Japan zijn markten echter uit het lood geslagen.

Financiële markten boekten dagenlang grote verliezen en prijzen voor aardolie, granen en soja zijn fors gedaald. Op termijn zullen de prijzen aantrekken omdat de Japanse economie nu eenmaal niet meer zo belangrijk is als in de jaren 80. Voor nu neemt echter de inflatie vermoedelijk af, terwijl de economie een steun in de rug nodig kan hebben. Wanneer de ECB de rente verhoogt van het recordlage niveau van 1 procent, gaan de leenkosten van commerciële banken omhoog.

Deze banken zullen dit opvangen door de leenkosten van bedrijven en particulieren omhoog te brengen, waardoor vermoedelijk de investeringsdrift afneemt. Hierdoor verzwakt economisch herstel. De verwachting is nu dat de ECB een dergelijk rentebesluit tenminste een maand uitstelt. Helemaal zeker is dit gezien de legendarische rechtlijnigheid van de voorzitter, Jean-Claude Trichet, echter niet.

Tenslotte doet zich een merkwaardig fenomeen voor op de wisselkoersmarkten, die in Nederland vooral relevant zijn voor de bloemen- en plantenexporteurs. De Japanse yen hoort eigenlijk bij een catastrofe in waarde te dalen. Japanse verzekeringsmaatschappijen als Dai-Ichi Life en de Mitsui-Sumitomo Groep hebben echter tentakels over de hele wereld.

Volgens econoom Daniel Burstein behoren Japanse verzekeringsmaatschappijen tot de grootste vastgoedeigenaren in New York en Parijs. In de markt wordt nu gespeculeerd dat vanwege de schade in Japan buitenlandse bezittingen en belangen van de verzekeringsmaatschappijen worden verkocht om in Japan, dus in yens, aan verplichtingen te voldoen. Hierdoor stijgt de vraag naar de yen, en neemt de waarde toe.

Het Japanse ministerie van economische zaken ontkent een dergelijke ontwikkeling, die Japan als grote exporteur ook schaadt. De G7 van machtigste economieën ging daarom akkoord met een gezamenlijke interventie waarvan het effect vrijdag nog niet te meten was.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin