AkkerbouwAchtergrond

Ondanks somber USDA-rapport dalen prijzen graan en soja

Het USDA publiceerde vrijdag een nieuw Wasde-rapport. Het drukte de graan- en sojaprijzen, zowel op vrijdag als op maandag. De markt had de lagere prognoses al ingecalculeerd in de prijzen.

De handel reageerde aanvankelijk heftig op de publicatie vrijdag van het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Maar al met al had het rapport vrijdag en maandag een negatief effect op de graan- en sojaprijzen. Het USDA maakt iedere maand een schatting van productie en verbruik van de belangrijkste agrarische grondstoffen in de wereld.

De USDA-schatting voor de Amerikaanse maisoogst valt nog lager uit dan marktanalisten hadden voorspeld. Daardoor steeg de notering van het septembercontract voor mais vrijdag na de publicatie van het Wasde-rapport (om 14.30 uur) op de termijnmarkt in Chicago direct naar een abosluut record van 8,43 dollar per bushel (271 euro per ton).

Door winstnemingen direct daarna zakte de prijs van het septembercontract naar zo’n 8,15 dollar per bushel (262 euro per ton). In een uur zakte de prijs met 3 procent. Uiteindelijk daalde de maisprijs vrijdag tot net boven de 8 dollar.

Al met al verloor de maisprijs in Chicago van vrijdag 3 augustus naar vrijdag 10 augustus 1,2 procent. Maandag daalde de maisprijs verder in Chicago, ondanks dat ruim een kwart van de Amerikaanse maisoogst verloren is gegaan door droogte. Blijkbaar had de markt dit al ingecalculeerd in de notering.

Met tarwe ging het ook zo. De USDA verhoogde de tarweprognose voor de VS. De tarwenotering stond vrijdag en maandag dan ook onder druk in Chicago. In één week daalde de tarweprijs van het septembercontract met 0,7 procent.

Alleen de sojaprijs wist vrijdag te profiteren van de USDA-prognose. Maar maandag moest de sojaprijs alle winst weer inleveren.

Ook in Parijs daalden vrijdag de tarwe en maisprijzen, maar veel minder dan in de VS. Van vrijdag op vrijdag steeg de tarweprijs (novembercontract) in Parijs zelfs nog met 3 euro naar 264 euro. Het novemberocntract voor mais steeg €2,25 naar €254,75. Aanvankelijk leek de handel te denken: eerst maar eens afwachten hoe de tarwe en maisoogsten in Europa verlopen.

Maar maandag daalde de tarweprijs in Parijs gedurende de handelsdag zelfs met 6 euro. De maisprijs had rond 18.00 uur zo’n 3 euro verloren ten opzichte van vrijdagavond.

Beheer
WP Admin