AlgemeenAchtergrond

Omzet FloraHolland 5 procent gedaald

Bloemenveiling FloraHolland heeft vorig jaar de omzet met 5 procent zien dalen tot ruim 3,8 miljard euro.

De terugval is vooral te wijten aan prijsdalingen. Het bedrijf verwerkte ruim twaalf miljard bloemen en planten, 1 procent minder dan in 2008. FloraHolland maakte de cijfers vandaag bekend. In mei ging de grootste bloemenveiling ter wereld nog uit van een omzetdaling van 10 procent, maar in de tweede helft van vorig jaar is de situatie verbeterd. “De consument is blijven kopen, maar ging wel vaker voor een goedkoper bosje”, aldus directeur Timo Huges.

Vooral telers van snijbloemen leden onder de economische malaise. Tuinplanten werden juist meer verkocht, mede dankzij het fraaie weer in het voorjaar. De prijzen van bloemen en planten daalden afgelopen jaar gemiddeld met 4 procent, vooral als gevolg van een vraaguitval in belangrijke exportlanden als Groot-Brittannië en Rusland. De exporteurs en FloraHolland leden onder de hoge koers van de euro ten opzichte van het Britse pond sterling en de Russische roebel.

FloraHolland, eigenaar van zes veilinglocaties in Nederland, verwacht dat de omzet dit jaar op het niveau van 2009 blijft. “Afgelopen voorjaar waren we redelijk geschrokken van de terugval die we beleefden, nu zijn we voorzichtig”, zegt Huges.

FloraHolland maakt later dit jaar zijn winstcijfers bekend. Huges wilde wel verklappen dat het bedrijfsresultaat afgelopen jaar beter was dan in 2008. De coöperatie wist de uitgaven terug te dringen, onder meer door de logistieke kosten omlaag te brengen. Daarnaast werden 150 voltijdsbanen geschrapt. Bij FloraHolland werken nu nog 4400 mensen. Dit jaar zullen nog eens vijftig functies vervallen.

Beheer
WP Admin