AlgemeenAchtergrond

Omzet Belgische veilingen daalt naar 780 miljoen euro

De totale omzet van de Belgische veilingen is in 2007 met 2 procent gezakt naar 780 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van de veilingkoepel CBT. De Belgische veilingen werken achter de schermen aan een hechtere samenwerking bij de afzet.

In vergelijking met 2005 zetten de veilingen vorig jaar nog altijd 9 procent meer om, maar ten opzichte van 2006 was er een daling. De grootste, Mechelse veilingen, liet met 7 procent de grootste omzetdaling zien.

Deze groenteveiling had het meeste last van de prijsdruk bij de (vrucht)groenteproducten. Ook de groenteveiling Brava noteerde een daling van circa 5 procent.

Verder lieten enkele fruitveilingen omzetdalingen zien. REO boekte met 142 miljoen euro een omzetverlies van meer dan 10 procent. Hoogstraten (plus 9 procent) vormt met de Nederlandse veiling Zundert en Profruco de coöperatie In-co. Naar schatting 300 Nederlandse telers leveren aan één van de Belgische veilingen.

De zes veilingen REO, Profruco, Brava, Hoogstraten, LTV en Mechelse veilingen werken al samen via simultaan veilen en bij bemiddeling. Toch ziet de koepel voor veilingen Lava het als noodzaak de bestaande concurrentie tussen de leden verder in te dammen.

Lava voert de bemiddeling al uit in opdracht van de veilingen, maar er zijn mogelijkheden dit verder te centraliseren. De nieuwe samenwerking wordt grondig voorbereid. “Net als de Belgische regeringsvorming nemen we er onze tijd voor”, stelt Lava-directeur Maarten De Moor.