AlgemeenAchtergrond

Omarm nieuwe technologie

Niet iedereen vindt nieuwe technologie leuk, maar als ondernemer moet je wel.

Het is tegenwoordig doodgewoon dat je je mobiele telefoon na een jaartje inruilt voor een hipper exemplaar met nog meer mogelijkheden. Een smartphone waarmee je met een vingerveeg surft naar Boerderij.nl en vervolgens een berichtje twittert.
Niet iedereen volgt slaafs de laatste technologische mode. Veel boeren moeten niets hebben van zo’n fragiele, complexe smartphone. Zij koesteren hun degelijke, soms meer dan tien jaar oude Nokia. Eentje waarmee je kunt bellen – en verder niks. Moeten ze zelf weten, maar ze doen hiermee zichzelf wel tekort.
Boerderij van deze week staat boordevol met nieuwe technieken. De zeven trekkers in de multi-trekkertest bijvoorbeeld, zijn niet meer zo heel ver verwijderd van autonome robots. En qua bediening vertonen zij grote overeenkomsten met smartphones. Alle onderdelen, van motor, gps-stuurautomaat tot en met de radio, worden door software gestuurd en laten zich alleen nog bedienen via terminals.
Boeren die op het oog hun eenvoudige trekkers over de akkers blijven sturen, leggen het op den duur af tegen moderne trekkers met geïntegreerde volautomatische gps-stuurautomaten. De laatste rijden namelijk veel nauwkeuriger, zo blijkt uit de testmetingen. En met moderne led-lampjes aan iedere spuitdop, is het veel gemakkelijker om te spuiten in de windstille, donkere avonduren.
Nieuwe machines, trekkers en robots zitten boordevol complexe elektronia, maar werken wel slagvaardiger en efficiënter. Collega’s die hierin investeren, kunnen zo tegen een lagere kostprijs werken. Of kunnen gemakkelijker voldoen aan strengere milieueisen voor mest- en gewasbeschermingsmiddelen zonder aan opbrengst in te leveren.
Wie zich afsluit voor nieuwe technologieën heeft daar in de privésfeer weinig last van, maar als ondernemer kom je daarmee op den duur buitenspel te staan.

Beheer
WP Admin