AlgemeenAchtergrond

Olieprijs keldert, sparkspread verbetert

De prijs van een vat Noordzeeolie is gedaald tot ruim 109 dollar (76 euro) per vat (159 liter). Voor de agribusiness is de olieprijs om drie redenen belangrijk: ten eerste is de agribusiness de grootste consument van rode diesel. Tevens is de sector in Nederland exportgericht en dus afhankelijk van vrachtkosten, terwijl tenslotte de olieprijs steeds meer invloed heeft op de graanmarkt.

De daling wordt door analisten vooral verklaard uit een gestegen waarde van de Amerikaanse dollar. Aardolie wordt overwegend in dollars verrekend. Wanneer de dollar aan waarde wint, wordt aardolie dus relatief duurder voor afnemers buiten de VS. De vraag neemt dan af.

Andere factoren die worden genoemd zijn een lager dan verwachte vraag naar aardolie en teleurstelling over de banenmarkt in de VS. De VS is vaak maatgevend, omdat het de belangrijkste consument van energie is. Opvallend is dat de gezaghebbende zakenbank JP Morgan de olieprijsverwachting voor later dit jaar juist nu naar boven bijstelt, van 110 naar 120 dollar. Voor volgend jaar verwachten de New Yorkse bankiers ook nog een prijs van 120 dollar.

Deze voorspellingen zijn gebaseerd op het huidige vraag- en aanbodspeil, maar een snelle beslissing in de Libische burgeroorlog, Grieks vertrek uit de Eurozone en dergelijke kan de prijs onderuit halen.

Op de termijnmarkt is de prijs voor een kuub gas meer dan een cent gedaald tot 25,165 cent bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt 26,5 cent betaald. De TTF-spotmarkt rekent circa 0,3 cent hoger. Omdat de elektriciteitsprijs wat harder is gedaald dan de gasprijs, is de gemiddelde marge voor WKK-bezitters weer wat gedaald tot 32 euro per MwH. Een verdere daling van de gasprijs is mogelijk.

Beheer
WP Admin