AlgemeenAchtergrond

Olieprijs houdt hoog niveau, sparkspread verslechtert

Aanhoudende onzekerheid over de stabiliteit van Egypte houdt de prijs van een vat Noordzeeolie vooralsnog hoog. Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn goed voor bijna 40 procent van de wereldwijde productie van olie. Vorige week liep de prijs op tot een hoogtepunt van 102,34 dollar, om vervolgens de week af te sluiten op 102,34 dollar (74,95 euro).

Maandagmiddag lag de prijs nog altijd ruim boven de 100 dollar, volgens analisten een ongewoon hoog niveau gezien het aarzelende herstel van de economie. Investeerders speculeren of een prijs van 100 dollar per vat in combinatie met hoge graan en suikerprijzen lang houdbaar is. De prijs van maïs veert met de olieprijs mee. In de VS wordt een derde van de maïs gebruikt in bio-ethanol, dat concurreert met olie. Als olie duur is, neemt de vraag naar biobrandstoffen enigszins toe.

Net als vorige week geldt dat de prijs ook zomaar weer kan dalen. Uit de VS komen wisselende rapportages over de stand van de economie: de werkloosheid lijkt te stabiliseren, maar de inkomens stagneren. De VS geldt als grootste consument van energie ter wereld. De prijs van aardolie heeft ook invloed op de gasmarkt. De prijs van gas is op de termijnmarkt vrijdag opgelopen tot 24,042 cent voor levering in 2012 en tot 24,824 cent voor levering in 2013.

Op de spotmarkt ligt de prijs respectievelijk een halve cent en 0,8 cent lager. De relatief hoge gasprijs drukt de sparkspread, voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas versus de opbrengst van de verkoop van elektriciteit. Kenners van adviesbureau Endon denken dat de bodem met een sparkspread van 28 euro per MwH wel bereikt is, maar zien even geen ruimte voor verbetering. Elektriciteitsprijzen lopen wel wat op maar mildere temperaturen gooien de komende dagen roet in het eten. Vorige week lag de gemiddelde prijs voor basislast op de APX-markt op 55,99 euro, becijferde Endon, tegen 53,57 euro een week eerder.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin