AlgemeenAchtergrond

Olieprijs daalt licht in beweeglijke markt

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis een dollar gedaald tot ruim 112 dollar (79 euro). De laatste dagen zit de stijging er echter weer goed in dankzij beter dan verwachte werkloosheidscijfers in de VS, de grootste consument van energie.

De markt blijft beweeglijk omdat ze vooral macro-economische cijfers volgt, en deze verre van eenduidig zijn. Zo is Duitsland nog altijd de groeimotor van de Eurozone, maar bedreigt de schuldencrisis in Griekenland het hoge hersteltempo. Bovendien is het de vraag of de leiders van de Eurozone ongeschonden uit het Griekse labyrinth komen.

De euro daalt door de zorgen wat in waarde, en een duurdere dollar maakt grondstoffen als olie, granen en soja minder aantrekkelijk voor afnemers wereldwijd. De olieprijs is mede bepalend voor de maisprijs, omdat bij een hoge olieprijs meer bio-ethanol wordt bijgemengd. De land- en tuinbouw is bovendien een grote afnemer van rode diesel.

De gasprijs beweegt nog rond hetzelfde niveau als in de laatste weken. Er wordt op de termijnmarkt 25,8 cent per kuub betaald bij afname in 2012. De prijs voor levering een jaar later ligt 1,1 cent hoger. De spotmarkt is wisselend 0,3 tot 0,5 cent goedkoper.

Prijzen voor elektriciteit hielden gelijke tred: de markt is nu gewend aan een kleiner aanbod uit Duitsland, waar kerncentrales tijdelijk zijn stilgelegd voor onderzoek. Daardoor is de gemiddelde marge voor WKK-bezitters, beter bekend als de sparkspread, nog steeds ongeveer 33 euro per MwH. De verwachting is dat de komende week geen grote prijsschokken zullen plaatsvinden.

Beheer
WP Admin