AlgemeenAchtergrond

Obama moet weer op zoek naar minister van Handel

De Amerikaanse president Barack Obama moet wederom op zoek naar een nieuwe kandidaat voor de post van minister van Handel.

De Republikeinse senator Judd Gregg die hij voor de functie op het oog had, trok zich donderdag terug. Gregg verklaarde dat er sprake is van “onoplosbare conflicten”, onder meer over het economische stimuleringsplan. “Het is me duidelijk geworden dat dit niet gaat werken voor mij”, aldus Gregg, die in de Senaat zit namens de staat New Hampshire.

Hij zei tevens het een grote eer te vinden dat Obama hem wilde hebben. Ook bewondert hij de poging van de nieuwe president om Republikeinen op te nemen in zijn regering. Obama heeft al twee Republikeinen in zijn ploeg.

De ministerspost heeft Obama al aardig wat kopzorgen bezorgd. Voor Gregg liet ook Bill Richardson de functie aan zich voorbijgaan. Hij trok zich terug in afwachting van een onderzoek naar een bedrijf in Californië waarmee zijn staat zaken heeft gedaan. De minister is hard nodig om samen met de minister van Financiën de economische crisis in de Verenigde Staten het hoofd te bieden.