De NVWA moet handhavend optreden tegen het aan de poten vangen van kippen. Een waarschuwing volstaat niet meer. - Foto: Ton Kastermans Fotografie PluimveeNieuws

NVWA moet handhaven bij kippen vangen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet gaan handhaven op de wijze waarop kippen worden gevangen. Dit moet van de bestuursrechter in Rotterdam. Die oordeelt dat de manier waarop kippen nu worden gevangen voor transport naar de slachterij, in strijd is met de regels.

Bij de gangbare vangmethode worden de kippen aan de poten (of aan één poot) opgetild. Daarbij houdt de vanger 5 tot 6 kippen tegelijk ondersteboven in zijn handen en stopt ze in een krat voor het transport, terwijl het volgens de Transportverordening verboden is dieren aan de poten op te tillen.

Wakker Dier vroeg om handhaving

In december 2020 vroeg Wakker Dier aan de Minister van LNV om handhavend op te treden tegen deze wijze van kippen vangen. De organisatie stelt dat dit in strijd is met de Transportverordening, een in Nederland en de hele Europese Unie geldende wettelijke regeling over de bescherming van dieren tijdens het vangen en het vervoer.

In die verordening staat dat het verboden is om dieren aan de poten op te tillen. Wakker Dier vindt het belangrijk dat dit verbod bij kippen wordt nageleefd omdat kippen zeer gevoelig zijn aan hun poten. En bij het ondersteboven hangen drukken de organen op de longen, omdat kippen geen middenrif hebben. Daardoor krijgen ze het benauwd.

De NVWA had in februari 2021 besloten om niet te onderzoeken of Wakker Dier gelijk had. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven – de hoogste rechter in deze zaken – heeft toen in april 2021 op verzoek van Wakker Dier geoordeeld dat de NVWA dat onderzoek wél moest gaan doen en moest beslissen of er handhavend moest worden opgetreden.

Besluiten toetsen

De rechtbank moest in de nu gedane uitspraak toetsen of de NVWA dat in de besluiten van 28 april 2022 goed heeft gedaan. De pluimveevangbedrijven betoogden in deze procedure dat er helemaal geen sprake was van een overtreding. Zij vonden dat er in de Transportverordening per abuis geen uitzondering was opgenomen voor het aan de poten optillen van de kippen, waardoor er volgens hen helemaal geen verbod geldt.

De NVWA is het wel eens met Wakker Dier dat er een verbod geldt om de kippen bij het vangen aan de poten op te tillen. Ook de rechtbank vindt dat dat verbod duidelijk in de Transportverordening staat. Maar de NVWA volstaat met het opleggen van een waarschuwing aan de vangbedrijven voor overtreding van dit verbod.

Weigering om te handhaven

De rechtbank oordeelt dat de NVWA daarmee in wezen weigert om handhavend op te treden tegen de overtreding van de Transportverordening: aan de waarschuwing is immers geen enkel gevolg verbonden als bedrijven doorgaan met de overtredingen. In de besluiten zegt de NVWA dat ze niet zullen handhaven totdat er in Europees verband een duidelijk wetenschappelijk advies is over de noodzaak van het verbod om kippen aan de poten en ondersteboven hangend te vangen.

Op de zitting van de rechtbank op 11 oktober 2022 was dat advies er inmiddels. Maar de NVWA kon toen nog steeds niet zeggen of en hoe zij het verbod in de nabije toekomst zou gaan handhaven. Dat vindt de rechtbank in strijd met de verplichting van de NVWA om handhavend op te treden als er een wettelijk verbod wordt overtreden. Bovendien kan de NVWA een tijdpad uitzetten waarbinnen de werkwijze van alle vangbedrijven moet worden aangepast.

De Zweedse vangmethode: maximaal twee kippen tegelijk worden rechtop opgepakt en in een transportkrat gestopt. De foto is gemaakt tijdens een cursus van Eyes on Animal/de Dierenbescherming voor voormannen van pluimveevangbedrijven in 2016. - Foto: Van Assendelft Fotografie
De Zweedse vangmethode: maximaal twee kippen tegelijk worden rechtop opgepakt en in een transportkrat gestopt. De foto is gemaakt tijdens een cursus van Eyes on Animal/de Dierenbescherming voor voormannen van pluimveevangbedrijven in 2016. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Zweedse methode

De rechtbank overweegt verder dat het ook niet onmogelijk is om aan het voorschrift van de Transportverordening te voldoen. Het vangen kan bijvoorbeeld met de zogenoemde Zweedse methode, waarbij de vleugels en de borst van maximaal twee kippen tegelijk worden omvat in rechtopstaande positie. Dit gebeurt al in enkele pluimveebedrijven. Dus ook daarin kan geen reden zijn gelegen om niet handhavend op te treden.

De rechtbank vernietigt daarom de besluiten van de NVWA van 28 april 2022.

Reacties

  1. Het lijkt steeds meer een 1-2-3-4tje tussen NGO, rechter, politiek en ministerie. Resultaat onbetaalbaar vlees of ergens uit Verwegistan waar ze de regelgeving niet zo nauw nemen. En niet te vergeten kweekvlees en insecten waar we allemaal aan ‘moeten’.

  2. Hoe je het ook bekijkt, het is gewoon niet te doen om ze rechtop te vangen. De vraag blijft dan wel weer:
    wat is het volgende bij wakker dier. Er is altijd wel wat om tegen de landbouw aan te schoppen. Ze willen voor de landbouw dieren opkomen, maar in het geval van de wolf houden ze de bek dicht. Dan mogen deze dieren opgejaagd en afgeslacht worden. Huisdieren komen ook niet aan de beurt, want dat kost leden en donaties. Een vogeltje in een kooi en een konijn, katten die niet buiten komen en honden die op het balkon dood gaan in de zon. Geen woord daarover.

  3. Nou Armer, dan konden jullie wel ontieglijk hard werken 30.000 gedeeld door 7 is 4285 stuks per uur…
    Knap hoor.
    Ik heb ook al dik 45 jaar geladen vanaf mijn 15e jaar. Maar de hoogste snelheid was de laatste jaren met containers en 6 vangers in de stal ongeveer 11000 per uur. per vanger ongeveer 1833 stuks en dan moet de chauffeur met de verreiker behoorlijk gas geven.

  4. Bijna 40 jaar geleden gingen we met een vriendengroep hanenladen bij meerdere kuikenboeren. Elke boer had zijn methode, ook afhankelijk van de stal en de mechanisatie. Het vlotste ging het als een lage trekker de kratten naar binnen reed, wij de kratten naast de kuikens zette en ze erin deden. Twee anderen plaatsten de kratten terug op de pallet. Deden we met 7 man 30.000 kuikens per uur. Kuikens aan de poten naar buiten dragen was niks.

    1. Hoe kwamen die kippen dan in het kratje? zoals op het plaatje in dit artikel?

Beheer
WP Admin