PluimveeAchtergrond

‘NVP wil scoren via de media’

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft de afgelopen dagen nadrukkelijk de publiciteit gezocht.

Vorige week vroeg de vakbond aandacht voor de financiële situatie in de pluimveehouderij en de gevolgen van het eerder bekend gemaakte ingrepenbesluit van staatssecretaris Sharon Dijksma. Het bericht werd breed opgepakt door de media. Dinsdag wederom een actie van de NVP. De vakbond eist in een brief dat het ministerie over de brug komt met een schadevergoeding voor de sector voor de geleden schade van de jongste LPAI-uitbraak in Utrecht.

De eigengereide acties van de NVP hebben irritatie gewekt bij de andere organisaties waarmee de vakbond samenwerkt. Het ingrepenbesluit van Dijksma was niet onverwacht. Er is in een stuurgroep langdurig over vergaderd en ook de NVP was daarbij betrokken en aanwezig. Het verwijt naar de NVP is dan ook dat zij zich achteraf wil distantiëren van besluiten waaraan ze zelf heeft meegewerkt en waaraan ze zelf heeft bijgedragen. Bovendien wekt het irritatie dat de vakbond zijn eigen koers vaart en wil scoren via de media, juist nu vier organisaties (LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei) hebben besloten te gaan samenwerken in een nieuwe organisatie en een deel van de productschapstaken wil overnemen.

Ook de actie van dinsdag, een brief met de eis dat het ministerie de geleden schade als gevolg van de LPAI moet vergoeden oogst geen lovende reacties van collega-bestuurders. Ook nu is het verwijt dat de NVP probeert te scoren in de media, zonder dat de eis veel zoden aan de dijk zet. Eric Hubers: “Je bereikt er niets mee. De schaderegelingen zijn bekend en lopen via het Diergezondheidsfonds. Ik ben meer voor goede onderhandelingen in een constructieve sfeer. Daarmee kom je meestal verder.” Anevei-voorzitter Arend Mijs wijst er op dat de NVE (Vereniging van exporteurs van pluimveeproducten) en de Nepluvi (slachterijen) geen schade-eis hebben neergelegd. “Ze hebben het recht om hun eigen standpunt naar buiten te brengen, maar het zou verstandiger zijn om juist in deze tijd, nu het PPE wordt opgeheven, gezamenlijk op te trekken en iets verder te kijken dan alleen je eigen belang. Ik beschouw dit maar als een schot voor de boeg voortkomend uit de politieke ervaring van hun voorzitter (Gert Jan Oplaat).”

De NVP heeft na de irritaties van vorige week toen de vakbond helemaal op eigen houtje te werk ging, de brief van gisteren over de schadevergoeding van te voren toegestuurd aan de collega-organisaties. “Maar”, aldus secretaris Jan Brok: “Niemand kan ons verbieden op te komen voor de belangen van onze achterban.”

Beheer
WP Admin