AlgemeenNieuws

NVM: prijs agri-makelaar moet omhoog

Den Haag – Volgens het CBS zijn de prijzen voor makelaars, taxateurs en notarissen gedaald vanwege de malaise op de woningmarkt. De tarieven voor agri-makelaars, -taxateurs en –notarissen daalden niet zeggen de brancheorganisaties.

De prijzen van makelaars, taxateurs en notarissen blijven dalen door de aanhoudende malaise op de woningmarkt, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Makelaars en taxateurs waren in de eerste helft van dit jaar ongeveer 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen voor aan- en verkoopbemiddeling en taxatie van bedrijfspanden lagen in het eerste halfjaar flink lager dan een jaar eerder. De prijzen van notarissen staan door de invoering van vrije tarieven vanaf 1999 al langer onder druk. De prijsdalingen hangen samen met de afnemende woningverkoop en de toegenomen onderlinge concurrentie in de makelaars- en notarissenbranche.

VBO Makelaar zegt bij monde van Bert Merkens, voorzitter sectie Agrarisch Vastgoed, dat de prijzen voor makelaars en taxateurs op de agrarische vastgoedmarkt wel onder druk staan vanwege afname van het aantal transacties, maar er geen sprake is van prijsverlagingen. Dit zegt ook Arjan van der Waaij, voorzitter van de vakgroep Landelijk & Agrarisch Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. “De tarieven in de agrarische makelaardij moeten juist omhoog. Er zijn minder transacties, de transacties zijn kleiner en dus het bonnetje. Om dezelfde omzet te halen moeten we juist een hoger tarief rekenen. Dat adviseer ik ook onze leden”, aldus Van der Waaij.

Joost Verploegen, voorzitter VASN, de vereniging van agri-notarissen, erkent dat notaristarieven onder druk staan, vanwege afname van het aantal opdrachten, maar zegt dat de afgelopen zeven jaar de tarieven voor boeren gelijk zijn gebleven.