Partner
NVM Agrarisch & Makelaar-taxateur Peter Jan de Jong: “Alleen al over een melkveehouderij staan meer dan vijftig verschillende vragen in een taxatierapport.” - Foto: NVM AlgemeenPartner

Nooit meer gedoe na een taxatierapport

De Belastingdienst of de bank vraagt om een taxatierapport bij bijvoorbeeld financiering van een verbouwing, een eigendomsoverdracht of een erfenis. De taxateur speelt daarmee een belangrijke rol in het maatschappelijke verkeer. Maar hoe weet je zeker dat een taxatierapport aan alle eisen voldoet?

Stel dat je een nieuwe schuur wilt laten bouwen en daarvoor een lening nodig hebt bij de bank. Je laat een taxatierapport opstellen door een taxateur, stuurt het op naar de bank en zoekt ondertussen naar een aannemer om de klus te klaren. Maar dan word je op het laatste moment gebeld door de juridische afdeling van de bank. Ze hebben geconstateerd dat je rapport niet aan alle regels voldoet en kunnen je op basis van deze taxatie geen lening verstrekken.

“Het komt geregeld voor dat een taxatierapport van een niet-erkend taxateur overgedaan moet worden. Dat is heel frustrerend voor wie er mee te maken krijgt”, zegt NVM Agrarisch & Landelijk-taxateur Peter Jan de Jong. “Niet alleen betekent het twee keer voor de kosten opdraaien, maar het betekent ook uitstel van je verbouwing. Of zelfs van de verkoop van je bedrijf. Of er ontstaat een conflict rond een erfenis. Check daarom van tevoren goed met wie je in zee gaat. Wat er in het rapport staat, moet staan als een huis. Alleen als een rapport onaantastbaar is, weet je als ondernemer zeker dat er nooit gedoe achterweg komt.”

Onaantastbaar rapport

De Jong werkt bij De Koning & Witzier Makelaars in Leerdam. Het kantoor is lid van NVM Agrarisch & Landelijk en is ingeschreven bij het Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Daarnaast zijn drie taxateurs van het makelaarskantoor Recognized European Valuer (REV) en als dusdanig geregistreerd in The European Group of Valuers Association (TeGoVa).

Let er als ondernemer dus vooral op dat de taxateur die je kiest daadwerkelijk geregistreerd is

“Alle taxatieregisters stellen tegenwoordig strenge eisen. Let er als ondernemer dus vooral op dat de taxateur die je kiest daadwerkelijk geregistreerd is”, adviseert De Jong. “In het NRVT-register zitten naast veel wonen-taxateurs, ook bedrijfstaxateurs en agrarische taxateurs. Stichting TeGoVa is alleen bedoeld voor taxateurs van commercieel en agrarisch vastgoed. Als je een rapport hebt van iemand die niet in het juiste register staat, dan loop je de kans dat men er later op kan schieten.”

Een REV-taxateur waarborgt dat het onroerend goed wordt getaxeerd naar Europese waarderingsstandaarden. “Misschien denk je dat dit voor jouw bedrijf minder belangrijk is, maar banken die zich op de Europese markt bevinden – en dat zijn bijna alle banken – zoeken juist naar een uniform rapport. Jaarlijks controleert TeGoVa of wij nog steeds aan alle gestelde eisen voldoen. Daarmee heb je als ondernemer een extra waarborg dat je taxatierapport voldoet aan de nieuwste regelgeving.”

Diverse markt

Agrarisch onroerend goed kent een heel diverse markt. Nergens is het landelijke gebied precies hetzelfde. “Je hebt te maken met verschillende staltypes, grondsoorten en bedrijfsvormen. In mijn regio zie je voornamelijk melkveehouderij. Alleen al daarover staan meer dan vijftig verschillende vragen in een taxatierapport”, aldus De Jong.

Die vragen variëren van het bestemmingsplan tot het wel of niet hebben van een natuurbeschermingswetvergunning en van productierechten tot betaalrechten. “En dan heb je nog de verschillende waardebegrippen. Een groot deel van de taxaties wordt gedaan voor fiscale doeleinden. In de Belastingwet staan weer andere begrippen dan de bank hanteert. Wij hebben daar kennis van. Dat komt van pas als je bedenkt dat de prijs die agrarisch betaald wordt, verschilt met de prijs van bijvoorbeeld een woonkavel na een bestemmingswijziging. Samengevat heb ik één duidelijke boodschap voor iedereen die een taxatierapport nodig heeft: kies voor een geregistreerde expert.”

Beheer
WP Admin