AlgemeenAchtergrond

Noodtoestand in Zuid-Filipijnen na slachting

De Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen in delen van het zuiden van het land.

Ook zijn extra veiligheidstroepen gestuurd naar de provincie Maguindanao, ruim 900 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, waar zeker 46 mensen zijn gedood bij verkiezingsgeweld.

Arroyo wil ingrijpen, voordat het geweld tussen twee rivaliserende groepen nog verder uit de hand loopt. De noodtoestand is niet alleen afgekondigd in Maguindanao op het zuidelijke eiland Mindanao, maar ook in de nabijgelegen provincie Sultan Kudarat en in Cotabato City. “We zullen alle moeite doen om te zorgen voor gerechtigheid voor de slachtoffers en de daders voor het gerecht te brengen”, aldus Arroyo.

Overigens overheerst scepsis. Politieke moorden gebeuren vaker in de Filipijnen en zelden worden dergelijke zaken opgelost. Saillant detail is verder dat de verdachte clan nauw verbonden is met de partij van Arroyo.

Doelwit van de overval maandag was de verkiezingskaravaan van een kandidaat voor de gouverneursverkiezingen, Ismael Mangudadatu, van volgend jaar in Maguindanao. In de auto’s zaten zijn echtgenote en familieleden, aanhangers en journalisten. De echtgenote van Mangudadato wilde haar man inschrijven bij de lokale kiescommissie toen haar konvooi door circa honderd gewapende mannen tot stoppen werd dwongen. Ze namen alle inzittenden in gijzeling, ontvoerden ze en slachtten ze af.

Maandag werden al 22 lichamen gevonden en militairen ontdekten dinsdag nog eens 24 lijken in een massagraf. Een aantal was gruwelijk toegetakeld en onthoofd.

Mangudadatu zat zelf niet in de karavaan. Hij heeft zijn machtige politieke rivaal Andal Ampatuan, de huidige gouverneur van Maguindanao, ervan beschuldigd achter de moordpartij te zitten. Ampatuan en Mangudadatu waren jarenlang politieke vrienden, maar dat veranderde in rap tempo toen Mangudadatu in mei aankondigde dat hij Ampatuan wil opvolgen als gouverneur. De vertrekkende Ampatuan wil juist dat een van zijn zonen hem opvolgt.

De regering van de Filipijnen heeft dinsdag overleg gevoerd met leiders van beide clans. Ampatuan heeft toegezegd dat zijn familie volledig zal meewerken aan het officiële onderzoek. Dat meldde Jesus Dureza, de speciale gezant van de Arroyo.

Dureza ontweek vandaag in het tv-interview een direct antwoord op de vraag of Ampatuan had toegegeven dat leden van zijn clan betrokken waren bij de moordpartij. De regeringsfunctionaris benadrukte dat hij zich wilde verzekeren van de medewerking van de clan aan het onderzoek en dat hij er niet op uit was geweest beschuldigingen te uiten.

Dureza sprak ook met Mangudadato. Die had zijn vrouw juist op pad gestuurd, omdat hij dacht dat zij als vrouw wel veilig zou zijn.

Beheer
WP Admin