AlgemeenAchtergrond

Nog steeds weinig aanbod tarwegistconcentraat

De vraag naar tarwegistconcentraat is nog steeds groot, maar het aanbod beperkt.

Afzetproblemen voor bio-ethanol beperken de productie, en dus ook de productie van het restproduct tarwegistconcentraat. Dat is wrang voor de rundveehouders die hebben besloten tgc in het rantsoen op te nemen. De speciaal voor tgc aangeschafte silo’s kunnen niet optimaal worden benut omdat melkveehouders beperkt worden beleverd.

De prijzen van bierbostel zijn naar beneden bijgesteld. Dit wordt met name veroorzaakt door de sterke daling van de grondstofprijzen van de afgelopen dagen. Soja, net als bierbostel een eiwitbrenger, is ook flink goedkoper geworden en bostel moet hiermee concurreren.

Op het nieuwe niveau kost bierbostel circa 85 procent van de voederwaardeprijs. Wat de prijsdaling kan versterken is dat de bierbrouwerijen richting de zomer weer meer gaan produceren.

De vraag naar ingekuilde snijmaïs trekt langzaam aan. Een deel van de veehouders heeft de aankoop lang uitgesteld maar lijkt nu toch wat ruwvoer nodig te hebben om de laatste weken te overbruggen. Voordeel is mogelijk het vroege voorjaar. Als de weersomstandigheden goed blijven kunnen de veehouders vroeg het land op om de eerste snede van het land te halen.

Prognose: stabiel.

Beheer
WP Admin