Foto: Fotografie Van Assendelft AlgemeenNieuws

NMV wil gebruiksnormen per bedrijf

NMV pleit voor bedrijfsspecifieke gebruiksnormen. De melkveehoudersvakbond wil af van generieke mestregels. Dat zegt voorzitter Harm Wiegersma.

NMV stelt de Tweede Kamer voor om niet langer de boeren te straffen die zich aan de mestregels houden. De vakbond voor melkveehouders wil af van het generieke, strengere mestbeleid, maar regels op bedrijfsniveau. Wiegersma: “We willen naar een regeling dat zo specifiek mogelijk is. Liefst per bedrijf of anders per regio.” Uitgangspunt voor het mestbeleid op maat is het grondwatermonster.

Borging met grondwatermonster

Volgens Wiegersma kunnen boeren laten zien aan de hand van een representatief grondmonster dat ze het goed doen of in ieder geval op de goede weg zijn. “Degenen die al actief bezig zijn met goede bemesting en bodembeheer kunnen hiervoor worden beloond met een verruiming van de gebruiksnormen. Op deze manier kan een garantie aan de Europese Commissie worden gegeven dat in de toekomst de milieudoelen daadwerkelijk gehaald gaan worden.” De Kringloopwijzer kan een boer gebruiken als tool. Het grondwatermonster kan dienen als borging van de Kringloopwijzer.

‘Veel geknoei met mest’

Wiegersma meent dat Nederlandse boeren al veel plaatsingsruimte van mest ingeleverd hebben door aangescherpte gebruiksnormen. “Als we zo door gaan dan zijn we over dertig jaar nog bezig. Het schiet niet op.” Hij stelt dat er nog steeds veel geknoeid wordt met mest. Hij baseert zich op de grondwaterkaart van Nederland. “Daar staan nog altijd plekken op waar het niet goed gaat met de grondwaterkwaliteit.”

NMV baseert het plan op het Vlaamse mestbeleid. “De Vlamingen werken al met een systeem gebaseerd op grondwatermonsters. Waarom zouden wij opnieuw het wiel uitvinden?”

Dinsdag spreekt de Tweede Kamer over het mestbeleid.

De sprekers voor het Nationaal Mestcongres van Boerderij zijn bekend! Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Beheer
WP Admin