AkkerbouwNieuws

NMA legt miljoenenboete op in meelsector

Den Haag – Meelproducenten in Nederland, België en Duitsland hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA een boete gekregen van 81,6 miljoen euro. De vijftien bedrijven hebben de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken. De bedrijven vormen gezamenlijk het overgrote deel van de Nederlandse meelmarkt.

De NMA spreekt van een ernstige zaak. ”Kartelafspraken benadelen de consument en zijn daarom verboden”, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter Raad van Bestuur van de NMA.

In Nederland krijgt Ranks 13,1 miljoen euro boete, Meneba 9 miljoen euro en Krijger 71.000 euro. Koopmans kreeg geen boete omdat de zaak verjaard is. het Belgische Dossche kreeg met 22,8 miljoen euro de grootste boete opgelegd. Ook Ceres (12,9 miljoen euro) en Brabomills (4,6 miljoen euro) zijn betrokken. In Duitsland zijn Werhahn, Grain Millers, Flechtorfer, Gebr. Engelke, VK Mühlen, Okermühle, Milser Mühle en Saalemühle beboet. Meneba, Werhahn en Grain Millers hebben het kartel vrijwillig gemeld. Dit kan leiden tot vermindering van de boete.

De mededingingsautoriteit verwacht dat de meelproducenten de afspraken hebben gemaakt om een gegarandeerde afzet te hebben, ondanks dat de groei uit de meelmarkt is. De marktverdeling vond plaats tussen 2001 en 2007. De producenten spraken af om elkaars klanten niet over te nemen. Daardoor werd het voor de klanten moeilijker om te onderhandelen over de prijs. ”Ook werd een concurrent die niet meedeed aan de kartelafspraken opgekocht en uit de markt gehaald”, aldus de NMa. ”Een complete meelfabriek in Bergen op Zoom werd via een stroman gekocht en ontmanteld om te voorkomen dat zich daar ooit nog een nieuwe concurrent zou kunnen vestigen”, meldt de NMA.