PluimveeAchtergrond

NL-kalkoenenhouders gespannen over Cloppenburg

De Nederlandse kalkoenenhouders volgen de ontwikkelingen rond laagpathogene aviaire influenza (LPAI) in Landkreis Cloppenburg met grote spanning.

Vrijwel alle Nederlandse vleeskalkoenen worden in slachterijen in Cloppenburg of in de directe omgeving daarvan geslacht en met elk contact met bedrijven in die omgeving bestaat de kans dat het LPAI-virus naar Nederland wordt versleept. „Het handhaven van een strenge bedrijfshygiëne is daarom van groot belang”, benadrukt Henk Hulsbergen, beleidsmedewerker bij de PVE.

De Nederlandse kalkoenensector heeft navraag gedaan naar de situatie rond Cloppenburg. Daarbij is naar voren gekomen dat veel van de besmette bedrijven tot één integratie behoren waarvan diverse bedrijven meerdere locaties hebben die worden verzorgd door één bedrijfsleider. Die bedrijfsleider maakt daarbij op al die locaties dan ook nog gebruik van één machinepark. Verder is naar voren gekomen dat de noodzaak om een strikte bedrijfshygiëne aan te houden nog steeds niet ‘tussen de oren’ van de kalkoenenhouders in Cloppenburg zit.

Henk Hulsbergen: „Om te voorkomen dat de 600.000 kalkoenen die nog in beide beperkingsgebieden worden gehouden ook nog besmet raken of wegens de contactstructuur moeten worden gedood, lijkt het verstandig dat de betreffende kalkoenenhouders voorlopig elk contact met andere bedrijven verhinderen en hun bedrijf tijdelijk zo veel als mogelijk van de buitenwereld afschermen. Dat lukt echter alleen als iedereen (kalkoenenhouders, gezinsleden, integratiemedewerkers, voerleveranciers en anderen) daarvan volledig zijn doordrongen.”

De Nederlandse pluimveesector moet ondertussen zeer alert blijven en risico’s om virus uit Cloppenburg te verslepen zo veel mogelijk vermijden. Bij eventuele klinische verschijnselen bij pluimvee die mogelijk kunnen duiden op AI moet zo snel mogelijk een dierenarts worden geraadpleegd, zo benadrukt Henk Hulsbergen.

Beheer
WP Admin