AkkerbouwNieuws

Nieuwe toepassingen voor gewassen vooral in voeding

Terneuzen – Sommige gewassen hebben veel perspectief als toepassing in de biobased economie. Nieuwe toepassingen zijn er vooral als voedingsingrediënt.

Het Belgisch/Nederlandse project Groene Grondstoffen onderzocht gewassen op hun toepasbaarheid als grondstof voor de industrie, voeding en energie. Het project liep van 2010 tot en met 2013. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd in Terneuzen.

Voor toepassing in de bouw komen vooral miscanthus (gras), vlas en hennep in aanmerking. Hennep is ook geschikt als voedingsingrediënt. Dat geldt ook voor broccoli, prei, uien, stevia, het oliezaad deder en het knolgewas yacon. Voor energieproductie lenen zich vooral bieten, koolzaad en stro.

Niet alle teelten kunnen concurreren met graan, zegt onderzoekster Emilie Snauwaert van het Belgische instituut Inagro. “In 2011 is in een pilotproject 8,5 hectare hennep geteeld. Het saldo bleef steken op 400 tot 600 euro per hectare. Dat is niet genoeg. Daarom hebben we vorig jaar een pilot gedaan waarbij het zaad en het stro gescheiden zijn geoogst. We hebben de resultaten nog niet. Door de natte herfst is nog niet alle stro geoogst. Het zaad levert 950 euro per hectare op, bij een biologische teelt 1.350 euro. Het saldo komt naar verwachting hoger uit dan wanneer de hele plant wordt verhakseld.”

De Zeeuwse landbouwgedeputeerde Kees van Beveren ziet kansen voor de biobased economie, waarbij fossiele grondstoffen worden vervangen door plantaardige. “Zeeland en West-Brabant werken samen in het Biobased Delta. We willen graag dat Vlaanderen en Zuid-Holland zich aansluiten. Dan sta je sterker in Brussel.”

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin