AlgemeenNieuws

Nieuwe tik van Brussel om niet-naleven kooiverbod

Brussel – De Europese Commissie zet de inbreukprocedure tegen Nederland vanwege het niet naleven van het kooiverbod door. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft Brussel niet kunnen overtuigen van de redelijkheid van een knelgevallenregeling.

Donderdag stuurde eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) een zogeheten ‘met reden omkleed advies’ naar Den Haag, een officiële vervolgstap in een inbreukprocedure. Bleker biedt zo’n 25 bedrijven tot 1 juli uitstel van het verbod op de legbatterij, omdat zij wegens vergunningperikelen daar niet eerder aan zouden hebben kunnen voldoen.

Dalli neemt daar geen genoegen mee. Hij vindt dat het toestaan van niet-aangepaste kooien na de ingang van het verbod, op 1 januari, leidt tot oneerlijke concurrentie. Bovendien is het politieke besluit hiertoe al in 1999 genomen, waardoor bedrijven twaalf jaar de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden.

Naast Nederland heeft de Commissie nog eens negen andere lidstaten op de vingers getikt, waaronder België, Frankrijk en Italië. De inbreukprocedures tegen Bulgarije, Letland en Roemenie zijn vooralsnog stopgezet; Brussel bestudeert nu nieuwe informatie uit deze landen waaruit zou blijken dat het verbod volledig wordt nageleefd.

Indien de tien lidstaten niet binnen twee maanden maatregelen treft om aan de Europese regels te voldoen, kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie. Dit kan een hoge boete tot gevolg hebben. Nederland is daar niet bang voor. Volgens een woordvoerder van Bleker voldoet Nederland vanaf 1 juli aan de EU-regels.

Beheer
WP Admin