AkkerbouwAchtergrond

Nieuwe stoffen in de pijplijn

Ziekten en plagen worden resistent. De industrie werkt hard aan oplossingen.

Enkele jaren terug heerste onder akkerbouwers en belangenbehartigers de angst dat er spoedig een tekort aan goede gewasbeschermingsmiddelen zou gaan dreigen. Het toelatingsbeleid zou zo strikt worden dat het jaren zou duren voordat een nieuw middel zou worden toegelaten. Áls het al überhaupt zou worden toegelaten. Ook zouden de middelen steeds minder effectief worden tegen ziekten en plagen door resistentievorming.
Achteraf valt het allemaal hard mee. Voorgaande doet denken aan het oude versje:
De mens lijdt het meest
Van het lijden dat hij vreest,
Maar dat nooit op komt dagen.
Zo neemt de mens veel meer te dragen,
Dan God te dragen geeft.

Er blijken nog steeds nieuwe middelen in de pijplijn te zitten. Zo was Boerderij vorige week samen met medewerkers van DLV Plant en onderzoeksinstituten PPO, De Rusthoeve en Kollumerwaard te gast bij fabrikant Syngenta Crop Protection op proefbedrijf Rebelis in België. Syngenta had daar een proevenplatform aangelegd. We werden daar bijgepraat over middelen die de komende tijd in Nederland worden verwacht. Zo liet Syngenta diverse nieuwe fungiciden in granen zien, zoals Bontima en Seguris. Boerderij berichtte daar twee weken terug al over, omdat die middelen in Engeland al zijn toegelaten. Dit is een compleet nieuwe lijn middelen, die de strobilurines vervangen. Septoria is namelijk ongevoelig geworden voor strobilurines.
Ook liet Syngenta in België herbiciden in mais zien, als alternatief voor Calaris. Het leek er eind vorig jaar op dat toelating van de werkzame stof terbuthylazine in Calaris niet werd verlengd. Syngenta heeft al alternatieven voorhanden. Overigens heeft de stof toch weer voor drie jaar een toelating gekregen.
Dat er in de nabije toekomst nog genoeg keus aan middelen is, ontslaat telers niet van hun plicht er verantwoord mee om te gaan. Want eens komt de tijd dat de industrie níet tijdig een nieuw middel voorhanden heeft…

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin