AkkerbouwNieuws

Nieuwe slasoorten verdringen kropsla in de export

Zoetermeer – Nieuwe slasoorten vormen een groeiend aandeel in de export van Nederlandse sla. Dit gaat ten koste van het exportaandeel kropsla. IJsbergsla, de voornaamste slasoort, blijft stabiel op bijna driekwart van de export. Dit blijkt uit de sectorstatistiek van het Productschap Tuinbouw (PT).

In de jaren 2008 tot en met 2012 varieerde de jaarlijkse export van in Nederland geproduceerde sla tussen de 41 en 49 miljoen kilo per jaar. Waar ijsbergsla stabiel bleef, is het aandeel kropsla gehalveerd van 10 procent naar 5 procent. Dit verlies ging naar slasoorten als Bionda, Romaine, Rossa en vooral Salanova.

De export van Salanovasla nam het hardst toe, tot circa 6,3 miljoen kilo in 2012, en steeg daarmee naar een aandeel van bijna 15 procent. De overige slasoorten vertegenwoordigden samen meer dan 20 procent van de sla-export, tegen 15 procent in 2008. Dit is overigens het percentage in gewicht. In waarde is het aandeel groter, omdat het duurdere sla is.

Voor ijsbergsla is Italië de voornaamste bestemming, met ruim 40 procent van de export van bijna 33,8 miljoen kilo. Duitsland, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zijn elk goed voor een aandeel van ongeveer 10 procent. Kropsla gaat vooral naar Duitsland (ruim 40 procent van de export van bijna 2,9 miljoen kilo), een reeks andere landen neemt jaarlijks wisselende posities in op de exportranglijst.

Van de gekochte sla is ongeveer 30 procent kant en klaar/voorgesneden; zo’n 65 procent gaat als krop in het winkelwagentje.

Beheer
WP Admin