AlgemeenOpinie

Nieuw kaasproduct in Nederland

Er is een nieuwe speler op de Nederlandse zuivelmarkt. En dat is maar goed ook.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra en het Nederlandse A-ware Food Group willen samen een splinternieuwe fabriek opstarten in Nederland. In 2014 moet de fabriek draaien, met een potentiële capaciteit van 80.000 ton kaas.

De productieuitbreiding is bedoeld voor de export naar groeimarkten als Azië. Het extra kaasaanbod zal daarmee op z’n minst de bestaande grote Nederlandse kaasproducenten in de wielen rijden. Het kan zelfs op termijn de wereldwijde kaasmarkt gaan verstoren en zo de bodem onder de Nederlandse melkprijs wegslaan.

Maar dan nog, liever hier een uitbreiding van de kaasproductie dan bij de buren. Want om die enorme hoeveelheid kaas te kunnen maken is jaarlijks 700 miljoen liter boerderijmelk nodig. Die wil Fonterra bij voorkeur van Nederlandse veehouders.

Dit impliceert echter niet dat de Nederlandse melkveehouders ongestraft de melkproductie met 8 procent kunnen opvoeren boven op hun huidige productie. De extra vraag zal de melkprijs in Nederland hopelijk op zijn minst ondersteunen.

De melkveesector heeft een topjaar achter de rug; nog steeds bewegen de melkprijzen zich op vrij hoog niveau. Het recente verleden heeft echter ook bewezen hoe wankel het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk wereldwijd is en pijlsnel doorwerkt op de Nederlandse melkprijs. Signalen hiervoor lijken zich al af te tekenen. Als reactie op de groeiende vraag steeg de melkproductie wereldwijd in de eerste helft van 2012 significant en staat de melkprijs onder druk. Hierop vooruitlopend is Australië’s grootste zuivelcoöperatie Murray Goulburn al begonnen met een sanering.

Zodra de zuivelquotering na 2015 vervalt en het dierrechtensysteem naar verwachting ook, kan de melkproductie alleen in Nederland al snel met 10 à 20 procent stijgen.

Evengoed, dat Fonterra, ’s werelds derde speler in de zuivelindustrie, in deze roerige tijden uitgerekend investeert in Nederland bevestigt meer dan ooit: Holland, kaasland!

Beheer
WP Admin