AlgemeenAchtergrond

‘Nieuw identificatiesysteem schapen tast gelijkheidsbeginsel aan’

De invoering van elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen tast het gelijkheidsprincipe aan.

Dat zegt Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS). Op het moment onderzoekt volgens Rhöse een gerenommeerd Duits advocatenbureau of de Europese invoering van het nieuwe I&R-systeem het gelijkheidsprincipe aantast. Daar zou sprake van zijn omdat alleen landen met meer dan 600.000 schapen en geiten verplicht zijn het in te voeren. Dat onderscheid zou volgens Rhöse en Duitse collega’s in strijd zijn met het verdrag van Lissabon.

Als de invoering van het systeem inderdaad in strijd is met de regels wil het advocatenkantoor de zaak voorleggen aan het Europese gerechtshof. In Nederland wordt er volgens Rhöse gekeken of de financiering van de centrale database door schapenhouders met meer dan honderd dieren voldoet aan het gelijkheidsprincipe in de Nederlandse grondwet.

De LWPS verzet zich al lange tijd tegen de invoering van het nieuwe systeem. Volgens de belangenorganisatie werkt het nog steeds niet, en is het veel te duur. Daarbij zou het omnummeren tot veel oorontstekingen leiden.

Beheer
WP Admin