AlgemeenAchtergrond

Nieuw bedrijf, dus een noodwoning

We hebben een bedrijf met 2.300 hectare, 300 melkkoeien, 300 zoogkoeien en 600 zeugen bijgekocht. Er staat geen woning bij, dus moeten we in een noodwoning.

We gaan verhuizen! We hebben ons ingekocht in een GmbH, een Duitse BV. We hebben de meerderheid van de aandelen van een bedrijf met 2.300 hectare, 300 melkkoeien, 300 zoogkoeien en 600 zeugen. Mijn zwager met zijn gezin zal de maatschap gaan runnen in Wiebendorf. Het nieuwe bedrijf staat hier 40 kilometer vandaan in Vielank.

Op zo’n oud staatsbedrijf staat nooit een woning. Het personeel inclusief de bedrijfsleider waren om half 8 ´s avonds vrij en sloten het hek achter zich. Maar wij willen natuurlijk niet op afstand wonen. Een Duitser gaat dan meestal eerst een groot woonhuis bouwen en daarna gaat hij zich bezig houden met de huisvesting van de koeien.

Wij gaan eerst een nieuwe melkstal bouwen op dit bedrijf. Zelf zullen we het met een noodwoning moeten doen. Hiervoor heb ik een tijdje gespeurd op marktplaats.nl. In Duitsland zijn namelijk weinig noodwoningen te koop. Nederland daarentegen staat er vol mee. In Markelo vonden wij onze noodwoning. Een 40 jaar oude stacaravan van hout, een plaatje! We gaan straks op 30 m2 wonen, lekker knus.

Het transport van zo’n caravan is een hachelijke onderneming. Van de Sluis Transport in Staphorst heeft hier ervaring mee. Zo’n bedrijf bewijst de flexibiliteit van de Nederlandse ondernemers. De chauffeur heeft plezier in zijn werk, ondanks de tegenslagen die je tijdens het opladen van zo’n gevaarte tegenkomt. Na een bakkie koffie gaat hij met onze woning op weg naar Duitsland. Hij rijdt net weg de rotonde op als zijn vrachtwagen deze bocht niet helemaal kan hebben. Dit heeft gevolgen voor een verkeersbord. We zien de chauffeur uit de auto springen en hij draait het bord maar gauw even bij. Als hij weer probeert weg te rijden staat Martijn al klaar om het bord weer terug te draaien. De duim gaat omhoog, bedankt! En daar gaat onze woning over de Europese wegen!

Beheer
WP Admin