AlgemeenAchtergrond

Niet de cijfers maar de euro’s

Het 1.000 gram-groeivarken is geen utopie, maar zal niet het meest economische zijn.

De daggroei bij vleesvarkens was een van de onderwerpen tijdens de studieavonden die ForFarmers de afgelopen weken organiseerde. Die daggroei stijgt nauwelijks en blijft achter bij de verbetering in de zeugenhouderij. En ja hoor, hij kwam weer naar boven: het 1.000 gram-groeivarken. Diverse voerproeven kwamen op het presentatiescherm en verschillende staatjes met Agrovision-cijfers. Conclusie: hogere groei geeft een hoger saldo.

1.000 gram groei is zo te halen. Leg de stal in één keer vol met biggen van één herkomst, houd ze gezond, pomp er voer in en geheid dat je die 1.000 gram haalt of schampt; met een EW-conversie van pak ’m beet 3,0. Maar het rendement per plaats per jaar komt dan wel lager uit dan wat topmesters realiseren: een daggroei van 880 gram bij 2,65 EW-conversie.

De crux bij dat 1.000 gram groei-varken zit hem dus niet in de groei, maar in de voederconversie. Die kun je alleen binnen de perken houden als je weet wat de varkens in zich hebben en waar te sturen. Met een computergestuurde droogvoerinstallatie is dat vrij simpel te bepalen. Leg elke week twee afdelingen op en voer verschillende voerschema’s. Vergelijk het basisschema met hard voeren in het begin, juist in het middenstuk of juist op het eind, en varianten. Weeg varkens wekelijks, ook als er eens een ziekte speelt onder de dieren. Huur er desnoods iemand voor in. Als dat een halfjaar lang een dag in de week neemt, kost dat zo’n €5.000. Dat levert een schat aan gegevens op: relatie voerschema – slachtgegevens – technische resultaten. En daarnaast: bezig zijn met de kern van je vak is gewoon erg leuk.

De mengvoervoorlichter zal maar wat graag deze gegevens voor u laten analyseren. Want die schat aan gegevens valideert ook zijn voerschema’s. Die zijn vaak nog gebaseerd op het 25 jaar oude Technisch Model Varkensvoeding. Of er dan een 1.000 gram-groeivarken uitrolt? Waarschijnlijk niet, maar wel een handleiding over hoe te voeren voor de maximale winst.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin