AlgemeenAchtergrond

‘Niet alleen op de computer vertrouwen’

Het extreme paasweer heeft niet geleid tot veel hoofdbrekens.

Echter het gebrek aan licht zal productie kosten. ‘Het is een geluk bij een ongeluk dat het zo koud is.’ Maar Botrytis loert. Standaard klimaatinstellingen kunnen dankzij het extreem wisselvallig weer overboord. Arjan Drimmel, gewasspecialist tomaat bij Seminis legt uit: “Dat heeft geen zin. Nog deze hele week zullen telers per dag moeten bekijken wat zij doen met het scherm, de luchtramen en de temperatuur.”

Het openen van de luchtramen veroorzaakt een kouval, waardoor de kans op witkop in tomaat groot is. Om ook tijdens de hagel- en sneeuwbuien de temperatuur niet te ver terug te laten zakken, schermden veel telers. “Hier is goed op ingespeeld op de meeste bedrijven”, reageert Drimmel.

Het grootste probleem in de vruchtgroenten is het gebrek aan licht. Licht kost immers productie. Een geluk bij het huidige weerbeeld is, dat het zo koud is. “Daardoor blijven de minimumbuizen aan en gaat de afrijping door.”

Het is lastig om met het afnemende licht, voldoende snelheid te houden in de teelt. Ook laait de discussie weer op of het wel of niet verstandig is om in de ochtenduren te schermen tijdens een winterse bui. ‘Of je accepteert de kou en riskeer je de kans op koude koppen waardoor de groei wordt geremd. Of je schermt wel, waardoor de temperatuur te veel stijgt en de kans op zwakkere celvorming toeneemt met als gevolg een zwakker gewas dat gevoeliger is voor ziekten.

Ondertussen loert Botrytis omdat het vocht in de kas maar moeilijk afgevoerd kan worden. Wat het onvoldoende kunnen luchten in combinatie met een lagere temperatuur, doet de luchtvochtigheid in de kas stijgen. “De enige oplossing is de buizen erbij houden.”