Metritis wordt geassocieerd met een lagere drogestofopname en een grotere NEB na afkalven. - Foto: Joep van der Pal RundveeNieuws

Negatieve energiebalans vergroot kans op metritis melkkoe

De negatieve energiebalans vergroot de kans op metritis. Houd de voeropname rond afkalven zo hoog mogelijk.

De negatieve energiebalans voor afkalven verhoogt de kans op baarmoederontsteking (metritis) aanzienlijk. Dat onderzochten onderzoekers in Florida, in de Verenigde Staten. De onderzoekers merkten dat de drogestofopname rondom afkalven een behoorlijke dip liet zien. Metritis wordt geassocieerd met een lagere drogestofopname en een grotere NEB na afkalven.

Metritis na lagere drogestofopname

Doel van de studie was het bepalen van het verband tussen de drogestofopname als percentage van het lichaamsgewicht en de energiebalans voor- en na het afkalven. Er deden 476 koeien mee. De drogestofopname werd tussen 21 dagen voor afkalven en 128 dagen na afkalven dagelijks gemeten. De drogestofopname begint ongeveer tien dagen voor afkalven te dalen. De laatste vier dagen daalt de opname nog harder.

Koeien die metritis kregen na het afkalven, hadden een lagere drogestofopname voor het afkalven vergeleken met de koeien die geen metritis kregen.

Metritis, endometritis of baarmoederontsteking is een van de meest voorkomende aandoeningen vlak na afkalven. 20% van de melkkoeien heeft er last van.

Houd de voeropname hoog

Koeien die moeite hadden met afkalven, een tweeling- of een doodgeboren kalf kregen, hadden na afkalven een lagere drogestofopname. Deze koeien hebben meer kans op metritis. Koeien met metritis hadden voor het afkalven een lagere drogestofopname en zodoende een diepere NEB. Eerder onderzoek toonde aan dat elke kilo droge stof die een koe voor het afkalven niet eet, leidt tot 2,9 keer meer kans op metritis. Een open deur, maar houd de voeropname daarom zo hoog mogelijk aan het einde van de dracht. Door de drogestofopname rond afkalven zo hoog mogelijk te houden en de NEB zo ondiep mogelijk, geef je aandoeningen minder kans.


Nieuwsbrief vruchtbaarheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen vruchtbaarheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin