AkkerbouwNieuws

Neerslag hindert bloembollenteelt

Lisse – De oogst- en plantwerkzaamheden van bloembollen ondervinden veel hinder van het overvloedige water dat is gevallen en het relatief warme weer. Dat meldt bloembollenbemiddelingsbureau Hobaho.

De voorjaarsbloeiende gewassen zoals tulp, hyacint en narcissen worden geplant. Zomerbloeiers zoals lelies, gladiool en dahlia worden gerooid.

Voor de zomerbloeiende gewassen is het nog onzeker hoe de oogst zal verlopen. De lelie-oogst is tot nu toe wisselend, merkt Hobaho. “Het vrij warme weer is een belemmering bij het planten, omdat de grondtemperatuur nog aan de hoge kant is. Kwekers stellen het werk nog even uit als het kan en verantwoord is.”

De handel in bloembollen is in een rustig vaarwater terecht gekomen, wat niet vreemd is voor de tijd van het jaar. “De voorverkoop in voorjaarsbloeiers is al vroeg ingezet en een aantal binnenlandse broeiers en exporteurs heeft al vroeg posities ingenomen door tijdig te bestellen”, neemt de bemiddelaar waar. “Dit is mede ingegeven door het gunstige afzet van deze producten in het afgelopen seizoen. Op een paar producten na zijn deze bollen goed verkocht en dat geeft meestal weer stemming voor het volgende jaar.”

De handel in de voorjaarsbloeiers voor dit jaar is nagenoeg afgelopen. Alleen in de veiling gaat dat nog even door, waar de export haar overschotten aanbiedt ten gunste van de droogverkoop in tuincentra en bij marktpartijen.

De prijzen die op dit moment worden gerealiseerd zijn matig. “De lelies hebben duidelijk een te lage bloemenprijs opgebracht in het afgelopen jaar en dat stimuleert niet om al fors uit te kijken naar nieuw plantmateriaal bij de broeiers.”

Relatiepartijen, partijen die jaarlijks tussen dezelfde bedrijven worden verhandeld, hebben een koper gevonden. De vrije markt wacht nog even af. “De gladiolenbloemenprijzen waren wel beter dan vorig jaar maar ook niet echt goed. Veel gladiolen worden in kwekersverenigingsverband geteeld en daar staan vaak vaste prijzen tegenover. Hier wacht men echt eerst de resultaten van de oogst af.”

Hobaho verwacht voor de komende weken weer een opgaande lijn in de handel, aangezien de herfstvakantie voorbij is.

Beheer
WP Admin