De dagelijkse doorsnee melkaanvoer over alle Nederlandse bedrijven is met ruim 2% gedaald. - Foto: Mark Pasveer RundveeMarktanalyse

Nederlandse melkaanvoer daalt ruim 4% in september

De Nederlandse melkontvangst daalt in september met maar liefst 4,1% tot 1.064 miljoen ton melk ten opzichte van september 2020.

Dat meldt RVO in zijn maandelijkse update over de Nederlandse melkontvangst. Het vetgehalte ligt net als vorig jaar op 4,33%, waardoor in totaal 46.090 ton vet wordt aangevoerd. Hiermee krabbelt het vetgehalte iets op ten opzichte van augustus, toen gemiddeld 4,29% vet in de aangevoerde melk zat.

De dagelijkse doorsnee melkaanvoer over alle Nederlandse bedrijven bedraagt 35.484 ton. Ten opzichte van een maand eerder is dat ruim 2% lager. Over de eerste negen maanden van dit jaar blijft de melkproductie 2,1% achter ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Gecorrigeerd op het schrikkeljaar van 2020, blijft de melkaanvoer nog steeds 1,7% onder de productie van dat jaar.

Meer mageremelkpoeder

Cijfers over de melkverwerking in augustus tonen een grote productiestijging ruim 28% van mageremelkpoeder. In die maand werd 7.910 ton geproduceerd. Ook van gecondenseerde melk werd meer vervaardigd. Met een hoeveelheid van 32.500 ton kwam 17% meer uit de fabrieken.

De grootste daling werd opgetekend bij vollemelkpoeder, waarvan met 9.778 ton bijna 24% minder werd geproduceerd. De boterproductie kwam tot 10.700 ton (+2%) en de productie van kaas daalde licht tot 1,6% tot 77.134 ton. De grootste productgroep consumptiemelk, waaronder ook room valt, daalde met ruim 9% tot 80.349 ton.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin