AlgemeenAchtergrond

’Nederlandse biomassa nu onrendabel’

Het is financieel onrendabel om Nederlandse biomassa te gebruiken bij de productie van duurzame energie.

Biomassa van goede kwaliteit wordt uitgevoerd, omdat in andere landen veel meer betaald wordt. En het opwerken van andere biomassa naar de goede kwaliteit is te duur.

Dat zei Gerard Smakman van Kiemt, platform voor energie- en milieutechnologie, gisteren tijdens een seminar over energie in het Gelderse Aalten.

In Nederland is weinig goede biomassa beschikbaar. Houtsnippers zijn goed te verwerken tot energie, omdat ze een hoog drogestofgehalte hebben.

Maar daarvan gaat een groot deel naar Zweden, het land met het hoogste aandeel duurzame energie van Europa. ”Zweden betalen veel meer voor biomassa”, zegt Smakman. ”In Nederland zijn we nog niet bereid er veel voor te betalen. En dat kan ook niet, want met een dure grondstof wordt het een onrendabel proces.”

Kippenmest werd lange tijd gezien als een goede biomassa, maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Het drogestofgehalte is redelijk hoog, maar zonder verdroging valt de opbrengst tegen en blijft veel afval over, wat tegen hoge kosten moet worden afgezet.

Smakman ziet alleen goede mogelijkheden voor Nederlandse biomassa als de subsidie voor duurzame energie omhoog gaat. Dan kan de fabrikant meer geld investeren in de grondstof.

Beheer
WP Admin