VarkensAchtergrond

Nederlandse big voldoet niet

De export van Nederlandse biggen naar Duitsland zit al vanaf 2003 rond de 2 miljoen dieren per jaar. De Deense export groeide van 1 miljoen biggen rond de eeuwwisseling tot 3,5 miljoen vorig jaar.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gelukkig voor de Nederlandse sector komt dit jaar de kans op revanche. Uitgaande van de jongste novembertelling van de Duitse varkensstapel zal de behoefte aan importbiggen dit jaar verder groeien.

De Duitse zeugenstapel bleek namelijk bijna 4 procent kleiner dan in mei en het aantal drachtige gelten ligt zelfs 12 procent lager. Ondanks dat het om voorlopige uitkomsten gaat, zijn het cijfers die er niet om liegen. Mogelijk dat er nog een paar nuances te maken zijn: boeren die hun stal even helemaal leeg laten draaien in deze slechte tijd en na een grondige ontsmettingsronde weer opnieuw beginnen, populair gezegd ‘depop-repop’. Maar marktkenners die veel in Duitsland rondtoeren weten wel beter: er zijn veel zeugen geruimd die niet vervangen worden.

Marketingtechnische aanpak van de veehandel

De Nederlandse Bond van Veehandelaren heeft de schoolboeken afgestoft en een strijdplan uitgedokterd dat ertoe moet leiden dat we marktaandeel in Duitsland pakken ten koste van de Denen. We gaan luisteren wat de Duitse mester voor een product wil en stemmen daar onze big op af. Klinkt logisch.

De resultaten zijn bekend: grote koppels sterke biggen die goed scoren aan de slachtlijn. Alleen die verdraaide Nederlandse zeugenhouder wil maar niet mee, hoor je kopstukken van de NBHV klagen. Die focussen maar op één ding: 30 biggen per zeug per jaar. Draait het even niet, dan pompen we er fiks medicijnen in en dan komt het allemaal goed.

Helaas, een goed product verkoopt zichzelf, maar de Nederlandse big zeker niet. Dit blijft in het buitenland ook niet onopgemerkt. Dus fokker, ga marktgericht te werk, laat je onderwijzen vanuit Zoetermeer, de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, want daar zit de kennis.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin