AlgemeenNieuws

Nederland zevende exporteur citrus in de wereld

Zoetermeer – Nederland is de zevende citrusexporteur in de wereld na landen als Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, China en de Verenigde Staten. Met name China is in opkomst.

Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw. Nederland staat in die toptien als re-exporteur. In Nederland is geen productie van citrus voor export. De top vijf van citrusimporteurs wordt gevormd door Rusland, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland importeert citrusfruit uit landen over de gehele wereld, maar vooral uit Spanje, Zuid-Afrika, Argentinië, Marokko en China. Sinaasappel is nog altijd in volume het belangrijkste citrusfruit in de wereldhandel, blijkt uit dat onderzoek.

De grootste productielanden van citrusfruit zijn te vinden in Amerika en Azië. China is het land waar in de afgelopen jaren de productie van verschillende soorten citrusfruit het sterkst is toegenomen. De handel in mandarijnen groeit relatief snel, sneller dan de handel in sinaasappels. China is de belangrijkste producent van mandarijnen.

Citrusfruit is een alternatief voor hardfruit. Het zijn populaire fruitsoorten bij consumenten. Sinaasappelen en mandarijnen zijn nummer 2 en 4 op de ranglijst van fruit in Nederland. De huishoudelijke aankoop van sinaasappels is de laatste jaren afgenomen, bij grapefruit is de daling sterker.

De invoer van citrusfruit in Nederland bestaat voor ongeveer de helft uit sinaasappels. Zuid-Afrika en Spanje zijn de twee grootste leveranciers van sinaasappels naar Nederland. De invoer van grapefruit en limoenen is de laatste jaren wel toegenomen.

Beheer
WP Admin