AlgemeenAchtergrond

Nederland zet in op zware post in Brussel

Het kabinet zet in op een zware post voor de nieuwe Nederlandse Europees Commissaris.

Het denkt aan Justitie, Landbouw, Milieu of een economisch beleidsterrein, zegt een goed ingevoerde bron. Premier Jan Peter Balkenende probeert ook opnieuw de zeer gewilde portefeuille Concurrentie in de wacht te slepen. Mocht dat lukken, dan krijgt huidig eurocommissaris Neelie Kroes een tweede termijn.

Eerder leek het erop dat het CDA de nieuwe Nederlandse eurocommissaris voor zich zou opeisen. Maar volgens kringen rond de premier speelt de politieke kleur voor Balkenende geen doorslaggevende rol. Mocht de PvdA voor een bepaalde plek een betere gegadigde hebben, dan wordt die genomineerd. En ook VVD-politica Kroes is dus niet uit beeld.

Voor Milieu zou Nederland denken aan PvdA-minister Jacqueline Cramer. Voor Justitie zouden de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin en Piet Hein Donner in aanmerking komen, evenals PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Voor Landbouw heeft Nederland zittend minister Gerda Verburg of haar voorganger Cees Veerman achter de hand. Voor een economische portefeuille (bijvoorbeeld Interne Markt of Industrie) gelden onder anderen minister Maria van der Hoeven of oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy (beiden CDA) als mogelijkheid.

Omdat maar weinig EU-landen een vrouw naar voren hebben geschoven als eurocommissaris, maakt Nederland met een vrouwelijke kandidaat waarschijnlijk meer kans op een mooie post.

Balkenende zelf wordt nog steeds genoemd als mogelijke EU-president, maar de omgeving van de premier lijkt weinig hoop te koesteren dat hij die prestigieuze baan in de wacht sleept. De Belgische premier Herman Van Rompuy zou de beste papieren hebben.

Beheer
WP Admin