AlgemeenAchtergrond

Nederland: weinig EU-geld voor bestrijding blauwtong

Van de bijna 100 miljoen euro, die de EU volgend jaar heeft gereserveerd voor de bestrijding van blauwtong, gaat maximaal 110.000 euro (eentiende procent) naar Nederland.

Dat blijkt uit de lijst met Europese steun voor de blauwtongaanpak in 2010.

Frankrijk krijgt in beginsel verreweg de meeste steun: 40 miljoen euro, gevolgd door 20 miljoen euro voor Spanje 16,8 miljoen euro voor Duitsland, 5,2 miljoen euro voor Portugal en 4,5 miljoen euro voor België. Zelfs landen als Luxemburg en Letland halen nog meer geld binnen dan Nederland, respectievelijk 300.000 en 310.000 euro.

De EU betaalt de helft van de kosten mee voor vaccinatie (aankoop en toediening) en laboratoriumtesten, met maximumbedragen per vaccin of uitgevoerde test.

Nederlandse veehouders kunnen dit jaar al geen EU-subsidie krijgen als zij hun dieren (vrijwillig) laten vaccineren; daarvoor is nodig dat minstens 80 procent van de veestapel wordt ingeënt, iets wat bij vrijwillige vaccinatie niet haalbaar zou zijn.

Overigens is ook Duitsland onlangs overgestapt op vrijwillige vaccinatie. In Frankrijk groeit het verzet in boerenkringen tegen het verplichte karakter van de blauwtongvaccinatie.

Lees ook: EU trekt 275 miljoen euro uit voor aanpak dierziekten

Beheer
WP Admin